Kulturális Csernobil! Egymillió történelmi dokumentum semmisült meg egy moszkvai tűzben

külföld
2015 február 01., 08:30
comments 140
photo_camera AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN

Szombat estére sem sikerült teljesen megfékezni a péntek óta tomboló tüzet a híres moszkvai társadalomtudományi intézet, az Inion könyvtárában. A könyvtár kétezer négyzetméteren teljesen kiégett, a becslések szerint

egymillió értékes dokumentum semmisülhetett meg.

A könyvtárban a 16. századig visszamenően mintegy tízmillió iratot tároltak. Vlagyimir Fortov, az orosz tudományos akadémia elnöke szerint "hatalmas veszteség ez a tudománynak. Ez a maga nemében a világ egyik legnagyobb gyűjteménye volt, talán csak az amerikai Kongresszusi Könyvtárhoz fogható".

Fortov szerint ez "kulturális Cserbnobil", mert az itt őrzött dokumentumok nagy részét máshol nem lehet fellelni.

Az első becslések szerint a gyűjtemény 15 százaléka károsodhatott, az iratok nagy része nem is a tűzben semmisült meg, hanem az oltáshoz használt vízben ázott el.

A péntek este kitört tűzben senki sem sebesült meg. Az oltáson kétszáz tűzoltó dolgozott, de még szombat estére sem sikerült teljesen eloltani. Egy ideig menthetőnek tüntek az iratok, mígnem ezer négyzetméteren beszakadt a tető. A tüzet az első vizsgálatok szerint rövidzárlat okozhatta. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.