A magyar gazdaság még jobban hasonlít az albánra, mint ahogy eddig hittük

gazdaság
2015 február 04., 14:44
comments 162

Volt ez a nagyobb cikkünk, amiben arról írtunk, hogyan csökkenti Magyarország a GDP-je és a nemzeti jövedelme közötti rést. A cikkben azt szűrtük le, hogy ugyan a GDP-hez képest is egyre több pénz marad a magyaroknál, de a lyuk összehúzódásának oka elsősorban az, hogy miközben a Magyarországról kiáramló külföldi tőkejövedelmek egyre csökkennek, egyre több magyar megy külföldre dolgozni, és utal haza egyre több pénzt.

Ezekkel a tendenciákkal Magyarország olyan országok felé közeledik, mint Albánia, Banglades vagy Tádzsikisztán.

Az ebben a cikkben is használt adatokon azonban nemrég hatalmasat módosított az MNB. A legnagyobb mértékű változás épp a hazautalt munkajövedelmeket érinti. Eddig úgy tudtuk, hogy 2013-ban 801 millió eurónyi jövedelmet utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok, az MNB új számai szerint azonban ez nem 801 millió

2,17 milliárd euró.

Az előzetes adatok alapján ez a szám 2014-ben már nem nőtt tovább, de a hivatalos éves adatokra még várni kell.

A változás alapvetően két dolgot jelent, egy jót meg egy rosszat.

A jó, hogy több pénz áramlik Magyarországra. Ez a 2,17 milliárd euró már majdnem a magyar GDP 3 százaléka. A rossz viszont az, hogy amit a fentebb már linkelt cikkben írtunk, tehát hogy a magyar jövedelemmérleg egyre inkább az albánra és a tádzsikra hasonlít, még sokkal nagyobb fenyegetés, mint ahogy először írtuk. (via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.