Ne fusson sokat és gyorsan

sport
2015 február 04., 16:04
comments 89

Amíg nem készül újabb tanulmány a futásról, addig ismerkedjünk meg dán tudósok munkájával, ami a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban jelent meg.

Több mint ezer rendszeresen futó és nem futó embert vizsgáltak 12 évig.

Az ideális sebsességet 8 kilométer órában jelölték meg. Egyenletes tempóban hetente kevesebb, mint 2,5 óra futás az ideális.  Et heti háromra érdemes elosztani.

Ha ennél többet és gyorsabban fut, akkor számoljon azzal, hogy nagyon kockázatosan él. Annyira, mintha nem is mozogna semmit.

A legmagasabb halálozási arányt ugyanis a hetente több mint négy órát futóknál, illetve a testmozgást egyáltalán nem végzőknél mutatták ki a kutatók.

A BBC idézi Jacob Louis Marottot, a koppenhágai Frederiksberg Kórház kutatóját, aki szerint a testmozgással kapcsolatos útmutatók egyike sem említ felső határt a biztonságos testedzésre vonatkozóan, pedig valószínűleg létezik.

Heti 150 perc mérkéselt intenzitású testedzést javasolnak. Ebbe már az élénk séta is beletartozik.  (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.