Görögország heteken belül kifogyhat a pénzből

külföld
2015 február 07., 11:56
comments 221
photo_camera Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP

A görög gazdasági miniszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy márciusban likviditási problémáik lesznek, ha nem nőnek az adóbevételek. A Wall Street Journal napilapnak adott interjújában Jeórjiosz Sztathakisz azt mondta,

"majd akkor meglátjuk, hogy mennyire lesz kemény Európa".

A miniszter szerint az adóbevételek és más kormányzati bevételek visszaesése miatt pénzügyi szempontból az összeomlás szélén állnak.

Az adóbevételek nagyjából 7 százalékkal, 1,5 milliárd euróval csökkentek tavaly decemberben novemberhez képest.

Jeórjiosz Sztathakisz szerint valószínűleg januárban is hasonló mértékű havi bevételcsökkenés volt. Az adóbevételek azért estek, mert több görög adós nem fizetett az államnak, mivel abban bízik, hogy az új görög kormány hamarosan csökkenti adóterheket. Sokan nem fizetik be a népszerűtlen új ingatlanadót se, ami nem igazán meglepő, mert a kampány során a mostani görög kormány is kritizálta azt.

Más görög tisztviselők is úgy nyilatkoztak, hogy februárban már gondot okozhat a nyugdíjak kifizetése. Jeórjiosz Sztathakisz szerint pedig 4-5 milliárd euró pénzügyi támogatásra lenne szükségük júniusig.

A gazdaságügyi miniszter azonban túl markánsan fogalmazott a napilapnak adott interjújában, mert szombat reggel a görög pénzügyminisztérium már kármentésbe kezdett. Dimitrisz Mardasz pénzügyminiszter-helyettes a Mega TV-nek adott interjújában már azt magyarázta, hogy addig biztosan nem lesznek fizetése gondjaik, ameddig tárgyalnak a hitelezőikkel. A miniszterhelyettes szerint még akkor is tudnak pénzt találni kiadásaikra, ha a tárgyalások elhúzódnak májusig.

Németországgal van a baj, nem is Görögországgal?

photo_camera Joseph Stiglitz. Fotó: MTI - Kovács Attila

Mindeközben a novemberben Budapesten is előadó Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász pár napja kifejtette, hogy szerinte nem Görögországgal, hanem Németországgal van baj, és utóbbinak kéne elhagynia az euróövezetet.

"Közeledési szándékkal hozták ugyan létre, de még semmi nem osztotta meg Európát annyira, mint az euró"

- fogalmazott a Columbia Egyetem professzora az CNBC-nek adott interjúban.

"A Görögországra kényszerített gazdaságpolitika egész egyszerűen nem működik és ugyanez a helyzet Spanyolországgal és más országokkal is."

Joseph Stiglitz egyike annak a 18 neves közgazdásznak, akik még januárban a Financial Times lapban megjelent nyílt levelükben adtak hangot annak a meggyőződésüknek, hogy egész Európa számára az lenne az előnyös megoldás, ha az adósság részleges elengedésével és a törlesztési moratórium feltételekhez kötött meghosszabbításával adnának új esélyt Görögországnak. Levelükben hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Görögországnak reformokat kell végrehajtania.

"Görögország valóban hibázott, de Európa még nagyobb hibákat követett el. Mérget adtak be gyógyszer helyett. Ezért az adósság lett az, ami növekedett és a gazdasági teljesítmény az, ami csökkent."

"Úgy gondolom Görögország jobban jár, ha elhagyja az euróövezetet. Egy átmeneti korrekció után egészen biztosan növekedésnek indul. Mihelyt ez megtörténik, Spanyolország és Portugália is felismeri, hogy 'mérget adtak be neki' de van más megoldás is."

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a tévéinterjúban rámutatott, hogy a problémát valójában az euróból igen nagy hasznot húzó Németország jelenti.

"Sok közgazdász szerint az lenne a legjobb megoldás Európának, hogy ha az euróövezet már amúgy is bomlik, akkor inkább hagyja el Németország. A német márka ezt követően erősödne, ami viszont alaposan visszavetné a német gazdaságot."

Németország ettől talán ráébredne mekkora nagy szüksége is van valójában az euróra, az összetartásra, és valószínűleg jóval nagyobb hajlandóságot mutatna a problémákkal küszködő nemzetgazdaságok megsegítésére is. (MTI, CNBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.