A Ferenc pápa által életre hívott gyermekvédelmi bizottság rögtön el is határolódott Ferenc pápa szavaitól

vallás
2015 február 08., 08:04
comments 168

A Ferenc pápa által életre hívott testület is kiakadt Ferenc pápa szavain. Ferenc pár napja beszélt arról, hogy alapjában véve nem baj, ha a szülők néha elfenekelik vagy meglegyintik gyermeküket, egyedül az számít, hogy a gyermek méltósága ne sérüljön.

Ezzel a különbségtétellel nem csak a világsajtó nagy része nem tudott mit kezdeni, de a szexuális visszaélések és erőszak ellen létrehozott új vatikáni tanács sem. A tanács 17 tagja szombaton találkozott először, és rögtön azzal kellett kezdeniük munkájukat, hogy élesen kritizálták Ferenc pápa szavait.

Nem ütjük meg a gyerekeket.

- foglalható össze belátásuk.

A tanács egyik tagja Peter Saunders, akit tinédzserkorában szexuálisan zaklatott egy katolikus pap. Saunders szerint a pápának vissza kéne vonnia a megjegyzését, mert olyan világban élünk, ahol naponta több millió gyermeket bántalmaznak.

Lehet, hogy egy legyintéssel kezdődik, de az egész ötlet, hogy megüssünk egy gyereket, a fájdalom okozásáról szól.

- mondta Saunders a sajtótájékoztatójukon. A fizikai büntetéseknek pedig egyszerűen nem lehet helye a modern gyereknevelésben.

A bizottság emellett beszámolt arról is, hogy komoly lépéseket sikerült tenniük azzal kapcsolatban, hogy olyan szabályok szülessenek, melyek mentén számon kérhetőek lennének azok a püspökök, akik falaznak a pedofil papoknak. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.