Archeológusok lázadása: Ingyen engedték be az embereket a Louvre-ba

kultúra
2015 február 08., 08:47
comments 59

Csütörtökön történt, hogy száz feldühödött archeológus elfoglalta a világ egyik legnépszerűbb múzeumának, a párizsi Louvre-nak az előterét. Mindkét oldalról elállták az utat, melyek a jegypénztárakhoz vezetnek, és középen folyosót képeztek, melyen a vendégek ingyen mehettek be a múzeumba.

A tüntetők a kulturális dolgozók szakszervezeteinek tagjai voltak, mind olyan archeológusok, akik általában az építkezések és feltárások helyszínein vizsgálják, hogy nem maradtak-e ott műemlékek és hogy semmi nem veszélyezteti-e esetleg régi tárgyi emlékek épségét.

louvre

Ők hivatalosan közalkalmazottak, egy 2003-as törvény ezt eléggé megkavarta. Azóta ugyanis a magánépítkezések esetén konkurálniuk kell egymással, hogy kit válasszon a kivitelező, ez pedig az archeológiai munka minőségének rovására megy. Szerintük azért, mert most már magánarcheológusok is vizsgálhatják az építési területeket, nem feltétlenül az esetleges műkincsek épsége az elsődleges szempont. De ha találnak is valamit ezeken az ásásokon, azokat gyakran nem hozzák nyilvánosságra, és nem tekintik köztulajdonnak.

A tüntetők ezért azt követelték, hogy a munkájuk kerüljön ki a 2003-as törvény alól. Azért a Louvre előterét választották, mert az egykori üvegpiramis helye maga is egy hatalmas archeológiai terület volt a múzeum nyolcvanas években zajlott kiterjesztése közben.

A múzeum vezetése látva a fennforgást, előbb lezárta a bejáratokat, de végül engedélyezték az ingyenes belépést. (via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.