Több mint 400 rabbi kéri az izraeli miniszterelnököt, hogy hagyja abba a palesztin otthonok lerombolását

külföld
2015 február 08., 08:07
comments 247

A Rabbik az Emberi Jogokért (RHR) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet tagjai Benjámin Netanjahúhoz írt levelüket tették közzé. Szerinte az izraeli állam cselekedetével megsérti a nemzetközi jogot és a zsidó hagyományokat is.

Levelüket azután írták meg, hogy Netanjahu bejelentette, az Izrael felügyelete alatt álló ciszjordániai területen újabb 400 palesztin épületet fognak elbontani. Az épületek felhúzását az Európai Unió támogatta, de az előre gyártott bungalók nem rendelkeztek megfelelő építési engedéllyel, erre fel rendelték most el a lerombolásukat.

Házrombolás tavaly áprilisban (AHMAD GHARABLI / AFP)

A levél szerint a több ezer ember rá volt kényszerítve arra, hogy engedélyek nélkül építkezzenek, mert csak így juthatott fedél a fejük fölé.

A rabbik, szerint, akik Izraelből, Nagy-Britanniából és számos másik országból írták alá a levelet, Izrael államnak kötelessége minden alá tartozó embernek gondját viselnie.

Az izraeli házrombolások évek óta váltanak ki nagyon komoly nemzetközi kritikát, legutóbb januárban az ENSZ lakhatási és humanitárius (OCHA) koordinátora, James Rawley ítélte el a zsidó állam gyakorlatát. Akkor pár nap alatt 77 ember lett hajléktalan. Az érintettek fele gyerek.

A koordinátor szerint az építési engedélyezés diszkriminatív a palesztinokkal szemben, és ezért borzasztó nehéz, hogy engedélyekhez jussanak.

2014-ben az OCHA jelentése szerint 590 palesztin épületet romboltak le az izraeli hatóságok, 1177 ember vált otthontalanná. A szervezet 2008 óta monitorozza a térséget, azóta ez volt a legmagasabb szám, amit mértek. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.