Újraindulnak az ukrajnai béketárgyalások

külföld
2015 február 08., 11:31
comments 55

Szerdán Minszkben fog összeülni az orosz és az ukrán vezetés Németország és Franciaország közvetítésével.

Angela Merkel német és Francois Hollande francia államfő a hét végén előbb Kijevben, majd Moszkvában, járt tárgyaltak Petro Porosenko ukrán elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, de ezek a tárgyalások nem vezették még eredményre. Vasárnap a négy elnök telefonon egyeztetett, ekkor állapodtak meg a szerdai folytatásban.

Ukrajna keleti részén tavaly április óta zajlik fegyveres konfliktus az ukrán erők és az oroszpárti szakadár milíciák között. Ukrajna és a nyugati vezetők is azzal vádolják Oroszországot, hogy titokban ők támogatják és látják el fegyverekkel a szakadárokat, ezt azonban a moszkvai vezetés mindvégig cáfolta. Ezt lehetett kicsiben megfigyelni a hétvégén rendezett müncheni védelmi konferencián is, ahol az Egyesült Államok és a nyugat-európai vezetők is beavatkozással vádolták az oroszokat, Szergej Lavrov külügyminiszter viszont mindezt tagadta.

A konfliktusnak eddig ukrán becslések szerint több mint ötezer áldozata lehetett, de éppen vasárnap derült ki, hogy a német hírszerzés 50 ezer áldozatról tud.

Tavaly szeptemberben Minszkben már aláírtak egy tűzszüneti megállapodást a felek, de ezt nem tartották be aztán, az oroszpárti erők újabb területeket foglaltak el később.

Hollande szombaton arról beszélt, hogy egy új terv része lehet egy 50-70 kilométer széles demilitarizált zóna kialakítása a jelenlegi frontvonal mentén. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.