Ugye nem valami színes vagy batikolt, netán metálos pólóban mentél ma dolgozni?

Egyéb
2015 február 11., 08:11
comments 25
ad

Hiszen ma van a Fehér Ing Napja! De tényleg. A White Shirt Day (vagy White T-Shirt Day) a General Motorsnál 1936-37-ben lezajlott sztrájknak állít emléket. A sztrájk február 11-én ért véget, és ez a nap lett a munkásöntudat hivatalos napja.

Cikksorozatunkban az Arany Ászok Ünnepelős támogatásával keressük-kutatjuk az összes szóba jöhető alkalmat a védhető indokkal történő sörözésre. Szerencsére annyi világnap, megszentelt nap, ünnepnap ad módot a kulturált sörfogyasztásra, hogy gyakorlatilag egyetlen naptári nap sem kell mintegy l'art pour l'art öncélúan feláldoznunk magunkat a maláta oltárán. A mai napon például a
Fehér Ing Napja
alkalmából, a munkásokat köszöntve emelhetjük ajkunkhoz az aranysárga, habzó, buborékban gazdag, frissítő hűs nedűt.

 

Az a bizonyos sztrájk, sőt, sztrájkhullám a máig létező, UAW (International Union, United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America) nevű szakszervezet nevéhez kötődik. 1936-ra az autóipari munkások belefáradtak abba, hogy a jelzálog-hitelek törlesztéséért dolgoznak, miközben a gyárakban embertelen munkakörülmények uralkodnak. A szakszervezet is úgy döntött, itt az idő, és november 23-án kezdetét vette a jól szervezett, földrajzilag és szektorálisan is átfogó sztrájkhullám.

Elsőként a Bendix indianai gyárában állt le a munka pár napra - a munkások egyszerűen leültek a földre. Majd jött Detroit, ahol egy acélmegmunkáló üzemben szakadt meg nyolc napra a munka, a Chrysler és a Ford üzemei nem kaptak tőlük alkatrészeket. Ezután a Fordnál kezdett elmérgesedni a helyzet, a gyárakba nem engedték be a sztrájkszervezőket és azonnal kirúgták, aki le merészelt ülni.

photo_camera Ülősztrájk a flinti General Motors-üzemben

A munkások nem adták fel, január végére 125 ezer munkás ötven GM-gyárat állított le Amerika-szerte. Bár az UAW által szervezett sztrájkok még sokáig elhúzódtak, más gyártók üzemeire is átterjedtek, a michigeni Flint városában lévő GM-gyár ülősztrájkjának vége, 1937. február 11-e az a nap, amit azóta is ünnepnapként jegyez a nemzetközi munkásmozgalom. Ebben a gyárban egy testvérpár alaptalan kirúgása volt az utolsó csepp a pohárban, emiatt indult el a 44 napig tartó ülősztrájk. Ami csak nevében volt ülősztrájk, valójában elég keveset ültek közben a munkások. Volt, hogy a gyártulajdonosok segítségére érkező rendőrökkel harcoltak locsolócsövekkel és autóalkatrészekkel, volt, hogy a Nemzeti Gárda géppuskái mögé húzódtak a rendőrség fegyverei elől - szerencsére tűzharc nem alakult ki a felek között. A sztrájk szövetségi leverésére is készültek tervek, de Roosevelt elnök végül úgy döntött, nem avatkozik be a szövetségi állam az ügybe. A sztrájk végül megegyezéssel végződött a munkások és a gyárosok között, az autóipari szakszervezet pedig 30 ezerről félmillióra növelte tagjai számát az év végére.

Az UAW  ajánlása szerint a Flint-sztrájk lezárásának évfordulóján a melósok menjenek egyszerű fehér ingben (vagy pólóban, blúzban) dolgozni, és vigyázzanak, hogy ez az ing ne legyen piszkosabb a műszak végére, mint a főnöküké. Az is fontos, hogy ezen a napon a munkások minden biztonsági és munkaügyi szabályt tartsanak és tartassanak be.

Ha pedig nem tudod, hogyan kell viselni egy fehér inget, segít neked Penelopel:

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.