Van olyan koszovói falu, ahonnan még a polgármester is elvándorolt

POLITIKA
2015 február 11., 08:17
comments 302

Látva a Magyarországra érkező koszovói menekültek áradatát, lehet Rogán Antal módjára gyűlöletet szítani meg hörögni, vagy meg lehet próbálni megérteni az okokat is. Erre az utóbbira tett kísérletet a régóta Magyarországról tudósító Daniel Nolan és Tóth T. Csaba, amikor hosszú riportot szenteltek a koszovói menekülthelyzetnek a Vice-ban.

A személyes történetekkel megtöltött riport elég jól érzékelteti, hogyan juthat valakinek odáig az élete, hogy mindent hátrahagyva, nincstelenül elinduljon az ismeretlenbe. Az egyik menekült, aki hosszasan beszélgetett az újságírókkal, elmesélte, hogy Koszovó még egyáltalán nem épült fel a háború vége óta, óriási a munkanélküliség, és akkora a korrupció, hogy

egy maffiakormány is jobb lenne annál, mint ami most van

A gazdasági elégedetlenségek pedig természetesen kiélezik a vallási és etnikai feszültségeket is.

vice

A magyar rendőrség becslése szerint napi ezer menekült érkezik át a határon. Egy koszovói pedig arról beszélt a VICE-nak, hogy tud olyan 700 fős faluról, amely mára teljesen elnéptelenedett, még a polgármester is lelépett.

A legtöbben Németországba vágynak.

Azaz amikor Rogán Antal kiáll a Keletibe, ahol épp lecibálják az indulni készülő vonatokról az elmenni készülő menekülteket, és közli, hogy ezek az emberek Magyarországra veszélyt jelentenek, mint gazdasági bevándorlók, hát az egy nagyon furcsa jelenet.

A legnépszerűbb út Pristinán keresztül vezet Belgrádba, majd onnan a szerb határig. Ott az autópálya mellett egy nyolcórás gyaloglás jön erődökön át, ami elvezeti őket Ásotthalomra. Itt akad idegenvezetőjük is, az út 250 euróba kerül.

Ha bejutottak Magyarországra, Szeged, majd Budapest következik, és innen tovább Nyugat-Európába. A legbiztonságosabb út, ha taxival közlekednek, ezt sokan már otthonról leszervezik. Akiket elkapnak, 6-8 hetet töltenek a debreceni vagy a nyírbátori menekültszállón, mielőtt visszatoloncolják őket Koszovóba. Otthonukba jellemzően nem marad semmijük, hiszen korábban mindent eladtak, hogy nekivághassanak az útnak.

Az újságírók találkoztak olyan koszovóiakkal is, akik 11 évet éltek Németországban. A háború után hazatértek, hogy otthon élhessenek, de mára belátták, hogy ott nincs lehetőség a számukra. Ezért most visszajutnának Németországba.

Az ásotthalmi rendőrség tagjai kevesen vannak és nincsenek is felkészítve ilyen helyzetekre, van amikor ketten őriznek 80 menekültet. Egyikük megjegyzi, lehet hogy ebolájuk van, ezért műanyagzsákokkal borította be autójának üléseit.

A koszovóiak áradata előtt sem állt jól a magyar menekültellátás, a szíriai és afgán menekültek a végsőkig terhelték a magyar rendszert. A menekültekből pedig egyre inkább politikai kérdés lett, előbb a Jobbik és Toroczkai László találta meg a kérdést, mostanra pedig már Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is, aki sajtótájékoztatón ígért gyors fellépést a gazdasági bevándorlókkal szemben.

Pedig ahogy a Vice riportja is megjegyzi, amióta Rogánék pártja van hatalmon, mintegy 500 ezer, főleg fiatal magyar hagyta el az országot, ahogy erre egy keddi akcióval emlékeztették is Rogán Antalt.

További történetek meg részletek a Vice cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.