Alig száradt meg a tinta a második minszki egyezményen, máris lőnek Kelet-Ukrajnában

Tbg
külföld
2015 február 13., 09:08
comments 191

Hiába álltak fel a "normandiai négyek" a belorusz fővárosban megterített tárgyalasztaltól, Kelet-Ukrajnában csütörtök éjszaka és pénteken is dörögtek a fegyverek.

Pedig valamit sikerült tető alá hozni Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko orosz és ukrán elnököknek, akik Angela Merkellel és Francois Hollande német és francia vezetők társaságában próbáltak újra valami megállapodásra jutni az ukrán válság kezelésében.

A BBC nagyszerűen összeszedte, hogy mikben állapodtak meg a felek, és összehasonlította azzal az egyezséggel, amit ugyancsak Minszkben, tavaly ősszel írtak alá, és amiből nem sok minden valósult meg:

2014. szeptember 2015. február
Tűzszünet Nem volt időpont meghatározva Helyi idő szerint szombat nulla órától lép életbe (Feburár 15.)
Nehézfegyverzet visszavonása Nem volt időpont, 30 kilométeres ütközőzónát határoztak meg. Február 16-tól lép életbe, 50-140 km-es sávban.
A csapatok visszavonása Mindkét fél visszavonul az akkori frontvonalból. Az ukrán hadsereg visszavonul, a szeparatisták is, nekik a szeptemberi megállapodás idején érvényes frontvonalról kell visszavonulniuk (Szeptemberben a megállapodás után nagy területeket szereztek még meg.)
Az orosz-ukrán határ ellenőrzése Az EBESZ ellenőrzi a határt. Ukrajna ellenőrzi a határt, miután megtartják a helyzhatósági választásokat Donyeckben és Luhanszkban. (Ebben a két régióban az oroszbarát szeparatisták már tartottak saját választást, ahol köztársaságot kiálottak ki, ám ezt nemzetközileg nem ismerték el.)
Túszok szabadon engedése Azonnal. A katonai visszavonulást követő 5. napon.
Gazdasági segítség a háború sújtotta régiónak. Humanitárius segély a luhanszki és donyecki régió újraindításához. Humanitárius segély a luhanszki és donyecki régió újraindításához. Továbbá Ukrajna fizeti az állami kiadásokat, fizetéseket, juttatásokat, visszaállítja a kapcsolatokat a régióval Oroszországgal egyeztetve.

A megállapodás tehát annyiban többet tartalmaz, hogy konkrét időpontokhoz közi a visszavonulást és a hadifoglyok szabadon engedését, továbbá több kritériumot ad meg a határ ellenőrzésére is.

Ezen kívül Merkel, az európai vezetők támogatásával újabb európai szankciókat helyezett kilátásba, ha a feltételek nem teljesülnek.

Ettől függetlenül 19 személyt, ukrán szeparatistát uniós beutazási tiltólistára tettek, az EU pedig egyelőre fenntartja az eddigi szankciókat Oroszországgal szemben.

photo_camera A helyzet most (Forrás: AFP)

Kérdés persze, mennyire fogják tiszteletben tartani a harcoló felek a megállapodást, erről Merkel sem nyilatkozott túl optimistán: "Pislákol némi remény, sem több, sem kevesebb. Kérdés, hogy a szavakat követik-e a tettek."

"Korlátozott a bizalmunk Putyin elnök jóhiszeműségében" - reagált Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök,  az Európai Tanács elnöke arra, hogy a szeptemberben szintén Minszkben kötött politikai megállapodás gyakorlatilag írott malaszt maradt.

Közben a híradások arról szólnak, hogy Donyeck városában nem hallgattak el a fegyverek, bár a BBC tudósítója szerint kisebb intenzitással dörögnek.

Az MTI arról számolt be, az oroszbarát erők által körbevett, de az ukrán hadsereg által ellenőrzött Debalceve ostroma sem ért véget, ahogy péntek reggel halálos áldozata is volt annak, hogy lőtték Luhanszk városát (a város az oroszbarát erők kezén van) és Horlivkát is. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.