A Tesco most már 10 ezer munkahelyet szüntet meg világszerte

gazdaság
2015 február 15., 13:18
comments 21

A brit központú Tesco világszerte tízezer munkahelyet tervez megszüntetni, és 43 veszteséges áruházát bezárja Nagy-Britanniában, mert csökkent a forgalma – írta meg a Telegraph.

A munkahelyekből hatezret a központban, és a 43 áruház bezárása miatt számolnak fel, a többit pedig az általános átszervezés miatt.

A Tesco januárban, amikor a 43 üzlet bezárását először közölte, még csak 2000 munkahely megszűnését jelezte.

Más takarékossági és szervezési intézkedéseket is bejelentett, például törli további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és nem fizet osztalékot a 2014/15-ös üzleti év után. Ebből mindenekelőtt sok száz árucikk árának csökkentését akarja finanszírozni, hogy visszaszerezze a vevőit.

A vállalat köztes eredményjelentése szerint a január 3-ával zárult 19 hétben a nagy-britanniai értékesítés – azonos eladótérre, üzemanyag-forgalmazás nélkül számolva – 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben, vagyis már sokkal kisebb mértékben, mint a tavalyi második negyedévben, amikor 5,4 százalékos éves visszaesést mértek. A külföldi érdekeltségek közül Magyarországon ugyanebben az időszakban és ugyanígy számolva 2,5 százalékkal, az időszak átlagán belül a karácsonyi szezonban 4,2 százalékkal nőtt a Tesco forgalma.

Február elején a magyarországi Tesco több ezer dolgozóját képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete megállapodott a vállalat vezetőivel a csoportos létszám-leépítéssel érintett munkavállalók ügyében: sikerült az eredetileg érintett 566 fős létszám több mint 70 százalékának, 350 embernek helyet találni a cég más üzleteiben. Korábban még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszólt a cégnek.

A Tesco a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal. Nehéz, könyvelési botrányokkal és ezek miatt bűnügyi vizsgálatokkal is súlyosbított évet tud maga mögött. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.