70 ezer éve átslisszolt egy csillag a Naprendszeren (?!?)

TUDOMÁNY
2015 február 18., 15:03
comments 90

Egy vörös törpe típusú csillag pofátlanul közel merészkedett a Naphoz, nem is olyan rég, állítja néhány csillagász.

A mi csillagunktól mindössze 0,8 fényévre haladt át, amikor a legközelebb volt – ez bizonyos szempontból már a Naprendszeren belül van (a csillagnak át kellett haladnia az Oort-felhő nevű üstököszónán), és egyébként ötször közelebb járt, mint a mostani legközelebbi csillag, a Proxima Centauri.

Ez nagyjából 70 ezer éve történhetett, éppen akkor, amikor a Földön az emberek elkezdtek öntudatra ébredni.

A bátor csillag neve Scholz csillag, most már nagyjából 20 fényévnyire jár tőlünk. A barna törpék bizonyos szempontból "elvetélt csillagok", mert fényt nem bocsátanak ki, ugyanis nem elég nagyok ahhoz, hogy beinduljon bennük a termonukleáris fúzió.

(BBC, Astrophyisical Journal.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.