Megfejtették, hogy miért akarunk zabálni spangli után

TUDOMÁNY
2015 február 18., 17:39
comments 95

A kannabisz hatóanyaga nem kikapcsolja az éhségérzetet, hanem bekapcsolja azt – állítja Tamas Horvath, a Yale idegkutatója, akinek tanulmánya ma jelent meg a Nature-ben.

A kutató csapata jóllakott egereknél nézte, hogy hogyan reagálnak az éhségérzetért felelős idegsejtek a kannabinoid hatóanyagokra. Nagy meglepetésükre azt tapasztalták, hogy nagyon is aktívak voltak ezek az idegsejtek a jóllakott, de beszívott egereknél.

A kutatás eredménye segíthet abban is, hogy az étvágyukat elvesztett – például rákos – betegeken segíteni tudjanak. Ugyan egyelőre csak egereken tesztelték a dolgot, de Horvath szerint embereknél is meg fog állni a dolog:

"Akinek volt már zabálhatnékja spanglizás után, az tudja, miről beszélek."

(Bloomberg.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.