Az NSA a mobilelőfizetők teljes kommunikációjához hozzáfért

TECH
2015 február 19., 20:28
comments 128

Az amerikai és a brit titkosszolgálatoknak dolgozó hackerek behatoltak a világ legnagyobb SIM-kártyákat gyártó vállalatának, a Gemaltonak a rendszereibe és ellopták a titkosításárt felelős kódokat, írja az Intercept, Edward Snowden legújabb kiszivárogtatott dokumentumaira hivatkozva.

A Gemalto 2 milliárd SIM-kártyát gyárt évente, 85 országban vannak ügyfelei, köztük olyan nagyágyúk is, mint az AT&T, a T-Mobile, a Verizon vagy a Sprint. Az Interceptnek megszólaló szakértők szerint a titkosítási kódok megszerzése pont olyan, mintha valaki ellopná egy irodaház mesterkulcsait, innentől kezdve az adatforgalom lehallgatása gyerekjáték volt a titkosszolgálatok számára. Ráadásul a kódok segítségével a bírói felhatalmazást is meg tudták kerülni a szolgálatok, hiszen az így elkövetett lehallgatás nem hagy semmilyen nyomot.

Az újságnak megszólaló Gemalto igazgató szerint ők semmiről sem tudtak és teljesen sokkban vannak. Egyelőre azon dolgoznak, hogy felmérjék a kárt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.