A nyugati lapok egybehangzó véleménye szerint a Fidesz elbukta a kétharmadot

külföld
2015 február 23., 05:26
comments 149

„A Fidesz bukta a kétharmadot” – írja címében a Financial Times

A lap, bár az utóbbi időben egész sokat foglalkozik Magyarországgal, hétfői számának címlapján pedig konkrétan Pakssal is, viszonylag ritkán szokott egy mandátumra kiírt időközi választásokról beszámolni. Most viszont megtették. Kész Zoltán győzelmét meglepetésnek nevezik:

„Egy januárban közölt felmérés még azt mutatta, hogy [Kész] hat ponttal le van maradva Némedi úr mögött, aki még arra is ígéretett tett, hogy győzelme esetén olimpiai méretű úszómedencét épít a városban.”

De azért utalnak a cikkben a Fidesz folyamatos népszerűségvesztésére is, és idézik Orbán Viktor Facebook-üzenetét arról, hogy nem ülhetnek a babérkoszorúikon.

„A kormányzó Fidesz bukta a kétharmadot” – írja címében az AP tudósítását közlő New York Times.

A lap, bár az utóbbi időben egész sokat foglalkozik Magyarországgal, viszonylag ritkán szokott egy mandátumra kiírt időközi választásokról beszámolni. Most viszont megtették.

A lap a győztes jelöltet, Kész Zoltánt idézi, aki szerint az eredménnyel azt üzenték a választók, hogy „többé nem fogadják el, hogy kirabolják az országot és milliókat taszajtanak szegénységbe”.

Ezután a kétharmad elvesztéséről van szó a cikkben, meg arról, hogy a kétharmadot a Fidesz az alkotmánymódosítás és bármilyen törvény elfogadása mellett az állami és a papíron független intézmények megszállására használta.

Az AP tudósítását más orgánumok is átvették, pl. az ABC News.

„A magyar miniszterelnök, Orbán bukta a kétharmadot” – írja címében a BBC.

A lap általában is be szokott számolni minden apróságról, ami bárhol történik a világon. A cikkben megjegyzik, hogy a 2010-ben megszerzett kétharmad már a tavalyi, rendes választáson is csak egy mandátumon múlt, és hogy most ezt vesztette el a Fidesz. Azt írják, hogy Orbán viktort ötéves kormányzása alatt sokszor vádolták korrupcióval, és hogy az internetadó később visszavont tervének bejelentése óta zuhan a népszerűsége.

„Magyarország kormányzó pártja bukta a kétharmadot az időközi választáson” – írja címében a Wall Street Journal.

A lap. Szóval a lap tudósítója, Gulyás Veronika felidézte, hogy Orbán február elején már arról beszélt, hogy nem is fontos a kétharmad megőrzése, mert momentán nem terveznek módosítani kétharmados törvényeket – a lap megjegyzése szerint ezek javát már rég megváltoztatták –, így Veszprémben csak a pártba vetett bizalmat kell megőrizni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.