Erkölcsileg is megújul a CERN hadronütköztetője

TUDOMÁNY
2015 február 23., 15:28
comments 76

Eddig csak a baj volt a Nagy Hadronütköztetővel: lopott, összevissza hazudozott, rányomult a CERN-ben dolgozó csajokra, nem akart elszámolni a rábízott pénzzel, mindig meghívatta magát ebédre, aztán úgy csinált, mintha megfeledkezett volna a tartozásról. Egy alkalommal bulit tartott a CERN-ben, hadronütköztetőket hívott meg a világ minden tájáról, aztán ott kábítószereztek a laboratóriumokban. Másnap reggel a tudósoknak kellett feltakarítani.

De ez mind a múlté, Horváth Dezső, az MTA fizikusa szerint

most erkölcsileg is megújul a Nagy Hadronütköztető.

A világ legerősebb hadronütköztetőjét, melynek a Higgs-bozon felfedezését is köszönhetjük, ugyanis a jelenlegi tervek szerint karbantartás és fejlesztés miatt hosszabb-rövidebb időre leállítják. Erre azért van szükség, mert a hadronütköztetőben lévő észlelőberendezéseknek szükségük van a pihenésre, valamint a gépben lévő, már meghaladott technológiával működő alrendszereket is ki lehet cserélni a leállás alatt.

Igazából az utóbbit jelenti tudományos nyelven az erkölcsi megújulás, legalábbis az MTA nagyon tudós nyelvezete szerint. A Nagy Hadronütköztető tehát igazából nem volt erkölcstelen, nem lopott, és nem tartott bulit sem. Nem is tudna, hiszen a gép egy 27 kilométer hosszú földalatti alagútban van, nem is tud mozogni, márpedig egy buli megszervezéséhez és élvezetéhez nem árt az ilyesmi. A Nagy Hadronütköztető köznapi fogalmaink szerint nagyon is erkölcsös gép, számtalan eredmény elérésében segített, és még fog is segíteni. (MTA)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.