Elfogytak a biciklihelyek Amszterdamban

külföld
2015 február 24., 16:26
comments 66

Hollandia fővárosa olyan problémával küszködik, amiről a Critical Mass is csak álmodott volna: Amszterdamban hivatalosan is elfogytak a helyek a bicikliknek, annyira elszaporodtak a drótszamarak.

Amszterdam lakosainak 57 százaléka biciklizik naponta, és 43 százalék jár kerékpárral munkába. Minthogy lapos a város, mindnehová könnyű eljutni kerékpárral, de a belváros szűk utcáin sokszor gondot okoznak a rossz helyre láncolt biciklik.

A hatóságoknak 2013-ban 73 ezer biciklit kellett eltávolítaniuk, ez darabonként 50-70 euróba került. A bírság viszont csak 12 euró, így sokat bukik ezen a város. A díjemelés sem megoldás, mivel nagyon olcsón lehet új, használt biciklit szerezni.

photo_camera Egy amszterdami biciklis parkoló (Fotó: AirBete / Wikipedia)

A megoldás az lesz, hogy létrehoznak egy 7000 bicikli tárolására képes parkolót az IJ-tó alatt, illetve két kis szigetet rajta, amin még 2000-2000 bicikli fér el.

A város 2030-ra összesen 21 500 új bicikliférőhelyet akar – a világon nincs ennyi egy helyen. (Citylab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.