Ezért szaladt világgá Rudolf híres rudlija

bűnügy
2015 február 24., 09:21
comments 34

Nehéz időszak a február a gímszarvasok életében. A hímek ilyenkor hullatják az agancsukat, ami elég megterhelő a szervezetükre. Ilyenkor az éjjeli étkezés után napközben csak pihennének.

Ezt lehetetlenítik el az illegális agancsozók, akik annak ellenére gyűjtik az elhullatott agancsokat, hogy ez a vadászati törvény értelmében tilos. "A hullatott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona" - írta közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Kemenszky Péter, a somogy megyei vadászkamara titkára szerint a Lábod határában megfigyelt óriásrudlit is az agancsozók riaszthatták meg. Ez magyarázza az óriásrudli sajátos összetételét is.

"Normális esetben egy rudliban a tehén, a borjú és az ünő él együtt, a bikák elkülönülnek" - magyarázta Kemenszky. A Lábodnál rögzített rudliban viszont bikák is voltak, ami egyértelműen arra utal, hogy a hajtók riasztották meg az állatokat.

A vasárnapi eset szerencsés volt, mert a szarvasok nyílt terepen, jól belátható útszakaszon rohantak át. Erdős szakaszon komoly baleset is lehetett volna az esetből. Arról nem beszélve, hogy az így megriasztott rudli elkeveredhet szokásos területéről, az idegen terepen pedig elzárt erdőkbe, vagy művelt területekre is kijuthatnak, hatalmas károkat okozva ezzel a terület tulajdonosának. (Via MTI, Sonline)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.