Felbukkant Magyarországon a madárinfluenza

Egészségügy
2015 február 24., 17:57
comments 65

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. Hogy megakadályozzák a vírus elterjedését, a füzesgyarmati gazdaság teljes kacsaállományát leölik az állat-egészségügyi szolgálat szakemberei, az állam állja a kárt – közölte a NÉBIH.

donald kacsa

A kacsaállományban egyre több állat elhullott, és a gyanúról a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült az állat-egészségügyi hatóság. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa több országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben mindegyik baromfitartó gazdaságot felkeresik, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 km sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozására szállítási korlátozások lépnek érvénybe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.