RTL–kormány háború: Lázár változtatna a reklámadón

POLITIKA
2015 február 25., 17:37
comments 55

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a testület vitassa meg a reklámadó megváltoztatásának lehetőségeit.

Lázár János levélben kérte Rogán Antalt, a gazdasági bizottság elnökét arra, hogy a jövő héten tájékoztassa a bizottságot a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény kapcsán kialakult helyzetről, és vitassa meg a reklámadó koncepciójának módosítását. A végső döntést a bizottság álláspontja alapján hozza meg a parlament.

A közlemény szerint a törvény hatályba lépése óta, a kormány és az RTL Klubot tulajdonló Bertelsmann-csoport közötti vita eredményeként, Magyarország ellen 2 európai uniós eljárás indult. Az Európai Bizottság Adó Főigazgatósága és a Versenypolitikai Főigazgatóság egymással párhuzamosan futó vizsgálataik középpontjába a reklámadó progresszív voltát (tehát hogy a nagyját az RTL Klubnak kell fizetnie) és az elhatárolt veszteség levonhatóságát állították, utóbbi esetben figyelemmel arra, hogy a 2014. évi reklámadó alapját az adóalany csak a 2013-as év elhatárolt veszteségével csökkenthette, a korábbi évek veszteségeit nem vehette figyelembe.

A vizsgálatokban folytatott egyeztetésekkor az Európai Bizottság jelezte, a reklámadó szelektív előnyt, így állami támogatást jelent az alacsony reklámbevétellel rendelkező adóalanyok részére. A bizottság február elején felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a reklámadó szabályait különben határozatot ad ki az adónem felfüggesztéséről, végső soron pedig kötelezettségszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.