A Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul az UNESCO a moszuli műtárgyrombolás miatt

külföld
2015 február 27., 17:34
comments 161

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult az Iszlám Állam által Moszulban tönkretett műtárgyak ügyében.

„Azt várjuk, hogy reagáljon a Nemzetközi Büntetőbíróság, ez nagyon fontos, mert a nemzetközi közösség egy jelentős részét mozgósítani fogja”

Bokova szerint "kulturális tisztogatás, a kulturális örökség tudatos lerombolása" zajlik Irakban, amelynek "célkeresztjében az Irakban élő különböző közösségek állnak". Csütörtökön az UNESCO vezetője kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében.

Az Iszlám Állam csütörtökön tett fel az internetre egy videofelvételt, amely szerint emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, valamint az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál. Az ötperces felvételen néhány szakállas férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét, amely az időszámításunk előtti IX. századból származik. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.