Ápolórobotot mutattak be Japánban

Tbg
TECH
2015 február 27., 13:20
comments 46

Idős emberek, mozgássértültek segítsége lehet Robear, a humanoidnál egy kicsit medvésebbre sikerült robot, amelyet a napokban mutattak be Japánban.

photo_camera )

Egyelőre persze csak prototípusról van szó, de a fejlesztők szerint már többet tud, mint két elődje, RIBA és RIBA-II. A robotot a  RIKEN-SRK fejlesztette, amely egy magáncég (Sumitomo Riko) és egy kutatásfejlesztési központ közös vállalkozása.

RoBear 140 kilót nyom, és képes arra, hogy embereket emeljen ki az ágyból, és mondjuk kerekesszékbe helyezze őket. Még ez a robot sem tökéletes: még mindig túl nehéz, és további fejlesztéseket igényel, hogy a nagyobb súlyok emelésénél ki lehessen zárni a borulás veszélyét.

(A promóvideó is inkább aranyos, mint meggyőző, olyan jelenetet nem látni, ahol a robot karjai a legnagyobb erőkifejtést adják le)

Mint azt a Guardian megjegyzi, Japánban komoly szerepe lehet ezeknek a robotoknak: a vészesen öregedő társadalomban egyre kevesebbek tudnak foglalkozni az idősekkel, akik közben egyre többen lesznek.

photo_camera Big Hero 6 kampányol ( AFP PHOTO / JEFF PACHOUD)

Az ápolórobotoknak egyre nagyobb impaktja van kulturálisan is, nemrég játszották a mozik a Big Hero 6-et, amelynek ugyancsak egy ápolórobot volt a főszereplője, bár ő nem az idősgondozásban jeleskedett, mint RoBear.

Japánban egyébként sorra jönnek ki az olyan humanoid robotok, amelyeket már kizárólag emberi interakciót is igénybe vevő feladatokra fejlesztenek: a SoftBank nevű mobilszolgáltató robotja, Pepper vásárlói visszajelzésekről érdeklődik már a cég fogyasztóinál, Nao ugyanezt a feladatot látja el a Mitsubishinél, a Toyota pedig órási érdeklődést váltott ki egy fiatal nőre megtévesztésig hasonlító, ugyancsak az idősek (szellemi) gondozásában szerepet játszó robotjával, ChihiraAicóval.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.