Olaszország is elismerheti Palesztinát

külföld
2015 február 27., 19:53
comments 37

Az olasz parlament alsóháza pénteken javasolta a kormánynak a palesztin állam elismerését, miközben "figyelembe venné Izrael aggályait és jogos érdekeit".

A kormány azonban csak azzal a feltétellel tehetné meg ezt a lépést, ha a palesztinok és Izrael párbeszédet folytatnak egymással, és a palesztinok lemondanak az erőszak alkalmazásáról.

A képviselőház 300 igen, 45 nem szavazattal és 59 tartózkodással fogadta el a legerősebb kormánypártnak, a balközép Demokrata Pártnak az indítványát. Paolo Gentiloni külügyminiszter beszédében kedvezően értékelte ezt a parlamenti kezdeményezést, és kijelentette, hogy palesztinoknak joguk van saját államukhoz, miként Izraelnek is joga van ahhoz, hogy biztonságban éljen azokkal szemben is, akik tagadják létezését.

A római parlament alsóháza a kormánykoalíció pártjainak egy másik indítványára is igent mondott. Ez a palesztin és az izraeli fél közötti párbeszéd újraindulását és az erőszak beszüntetését szabta meg a palesztin állam elismerésének feltételeként.

Értesülések szerint az olasz parlamentnek a palesztin és az izraeli nagykövetség is köszönetet mondott, mindegyik a számára kedvező indítvány megszavazásáért.
A jobbközép ellenzék soraiból a Hajrá Olaszország párt és az 5 Csillag Mozgalom kaotikusnak és ellentmondásosnak nevezte az olasz kormány külpolitikáját. Tavaly októberben Svédország ismerte el Palesztinát. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.