101 híroldal, amit a 444 mellett is érdemes olvasni

külföld
2015 február 28., 15:33
comments 114
  • Az internet tehet arról, hogy a hagyományos sajtó haldoklik.
  • Cserébe viszont az internetnek köszönhető, hogy az egészen új típusú sajtó él, virul, és a világon bárki számára elérhető.
  • Csak egy kicsit keresgélni kell.

A hagyományos médiabirodalmak közül egyre kevesebb engedheti meg magának, hogy kiterjedt tudósítói hálózatot tartson fenn szerte a világban. Szerencsére az így megnyíló űrbe sokan betüremkedtek: világvégi blogocskák okos szerzővel, szabadúszó újságírók vagy éppen helyi nagy napilapok, amelyek rájöttek, hogy megéri fenntartani egy angol nyelvű honlapot is. Aki a világ ügyeivel kapcsolatban képben akar lenni, soha nem volt olyan kényelmes helyzetben, mint éppen ma.

Az alábbi összeállításban Nicaraguától Pápua Új-Guineáig a legjobb forrásokat szedtük össze. Ezeket rendszeresen olvasva – vagy legalábbis Facebook-oldalukat belájkolva – lényegesen tájékozottabb lesz az ember, és akkor sem zavarodik meg, ha társaságban kongói tüntetésekről vagy az arhangelszki LGBT-közösségről kell beszélgetnie. Angol nyelvterületen sokszor – de persze nem mindig – a hagyományos helyi sajtó weboldalai is teljesen használhatóak, így inkább a világ maradékával foglalkoztunk.

AFRIKA

Általános

Africa is a Country Vicces-szatirikus hír- és véleményoldal, amelynek üzenete pont az, hogy (Fekete-)Afrika nem egyetlen, sztereotípiákba sűríthető ország.

The Africa Report Igazi újság, hosszú riportokkal, elemzésekkel, véleménycikkekkel jó újságíróktól és mindenféle Afrika-szakértőktől.

African Arguments Politikai-gazdasági elemzések Szudántól Nigériáig.

allAfrica Az egyik legjobb pánafrikai híroldal, a komoly hírektől a bulvárig mindennel.

How We Made It In Africa Gazdasági portál azoknak, akik azt hiszik, hogy Afrikában mindenki szegény.

Okayafrica Alepvetően fekete-afrikai popkultúra, ahonnét meg lehet tudni, mi a helyzet a mozambiki hiphop világában. De vannak klasszikus híranyagaik is "komoly" témákról.

Voices of Africa Dél-afrikai irányítású híroldal az egész kontinensről, régiók szerint szűrhető hírekkel.

Dél-Afrika

Thought Leader A legkomolyabb dél-afrikai hetilap elemzésekre és véleménycikkekre szakosodott melléklete.

Egyiptom

Cairo Scene Nagyjából a kairói Time Out magazin, amelyben a komolyabb anyagok jól megférnek olyan nélkülözhetetlen cikkek mellett, mint a "10 dolog, amiről lemaradtál a homokvihar miatt".

Ertirea

Eritrea Profile A világ legkevésbé szabad sajtójú országa információs minisztériumának honlapjáról letölthető angol nyelvű lap. Ennél egzotikusabb nincs, és a maga perverz módján még szórakoztató is.

Kongó

Congo Siasa Hírblog egyenesen a sötétség szívéből, amely segít megérteni a világ talán legérthetetlenebb országát.

Mali

Bridges from Bamako Egy amerikai kultúrantropológus blogja Afrika egyik legszegényebb, viszont leggyorsabban növekvő nagyvárosából.

Nigéria

The Guardian Afrika legnépesebb országának legjobbnak tartott újságja, amely viszonylag komoly hangvételével a helyi elithez szól. A törzsi és vallási törésvonalak mentén felosztott nigériai médiapiacon a kevés lap egyike, amely nem etnikai alapon határozza meg magát.

Szudánok

Sudan Tribune A néhány éve kettévált ország mindennapjait nehéz követni, de ez az oldal egész jól csinálja.

AMERIKA

Általános

Latin Correspondent Nagyjából a méltán népszerű Quartz latin mutációja, helyi témákkal a kontinens spanyol és portugál anyanyelvű országaiból.

Mercopress Jó nagy dél-amerikai hírügynökség angol nyelvű hírfolyama.

Remezcla Kortárs latin kultúra: zene, foci, filmek, kaja.

Argentína

Buenos Aires Herald Latin-Amerika legnagyobb múltú angol nyelvű lapja a legtöbb spanyol nyelvű sajtóterméknél is színvonalasabb.

Brazília

The Rio Times Elsősorban életmódmagazin, de vannak benne bőven politikai hírek is a világ egyik legjobban pörgő városából.

Chile

Patagon Journal Argentínával is foglalkozó, de Chiléből írt magazin a világ déli végéről.

Costa Rica

The Costa Rican Times Kicsit karót nyelt, de azért érdekes hírek Latin-Amerika legrendezettebb országából.

The Tico Times A legszínvonalasabb angol nyelvű híroldal Közép-Amerikában.

Haiti

Miami Herald/Haiti A nyugati félteke legszerencsétlenebb országával kapcsolatban a legmegbízhatóbban a közeli Miami napilapjából lehet tájékozódni.

Honduras

Honduras News A világ egyik legerőszakosabb országában mindig történik valami véres.

Jamaica

Jamaica Observer A jamaicai média vagy túl komoly, vagy csak tocsog a vérben. Az Observer nagyjából az arany középút.

Kolumbia

Colombia Reports Egészen magas színvonalú híroldal egy borzasztóan érdekes és elég nehezen felfogható országról.

The City Paper Bogotá Nagyjából a bogotái Time Out magazin, és egy nyolcmilliós latin metropoliszban bőven van is miről írni a programajánlón túl is.

Nicaragua

The Nicaragua Dispatch Gyakrolatilag egyszemélyes vállalkozás, de annak egészen kiváló. Ráadásul most Nicaraguában épp egy csomó izgalmas dolog történik a tervezett csatornának köszönhetően.

Suriname

DevSur Suriname-ról senki nem tud semmit. Sokkal okosabb ettől sem leszel, de valahol el kell kezdeni.

ÁZSIA

Általános

Radio Free Asia A Szabad Európa Rádió mai, ázsiai megfelelője szabad hírszolgáltatással olyan országokban, ahol nincs szabad hírszolgáltatás.

Nikkei Asian Review Nagyjából a japán kiadású, egész Ázsiával foglalkozó Economist. Nagyjából!

Afganisztán

Wadsam Az első afgán gazdasági portál. Ez így egy vicc is lehetne, pedig ez tényleg egy egész jó oldal, és egyáltalán nem csak gazdasági témákkal foglalkozik.

Burma

The Irrawaddy A diktatúra keményebb éveiben Burmából elérhetetlen híroldal, amely továbbra is a legjobb forrás az épp egy problémás rendszerváltás kezdeténél tartó országról.

The Myanmar Times A másik jó burmai/mianmari újság.

Dél-Korea

The Hankyoreh A koreai napilappiacot három egyformán szürke és harcosan konzervatív-nacionalista lap uralja, A Hankyoreh a könnyebben olvasható és a hatalomtól függetlenebb versenyző, és szerencsére van angol oldala is.

The Korea Times A legnagyobb múltú angol nyelvú koreai lap, helyenként kicsit unalmas, viszont alapos hírekkel és riportokkal.

Észak-Korea

Korean Central News Agency A világ legsötétebb diktatúrájának hírügynöksége, túlzás nélkül a létező legbizarrabb médiatermék.

Közel-Kelet

Al-Monitor Professzionális riportok, elemzések, véleménycikkek Irántól Izraelig a régió legjobb szerzőitól.

Aramco World A szaúdi olajcég magazinja nem önfényezéssel foglalkozik, hanem tele van érdekes cikkekkel iszlám kultúráról és történelemről.

Karl reMarks Egy Londonban élő libanoni építész szatirikus blogja, ami nemcsak nagyon vicces, hanem többet lehet belőle megtudni a Közel-Keletről, mint az összes magyar újságból együttvéve.

Middle East Eye Kevés híroldalnak van Mauritánia-rovata, de ez a Közel-Keletet egészen tágan értelmező oldal mindenre figyel, ráadásul magas színvonalon.

Reorient Közel-keleti kortárs kultúra. Kool.

India

Caravan Magazine Nagyon leegyszerűsítve ez az indiai New Yorker, tehát jó hosszú cikkek vannak benne az országról, amiben egymilliárdnál is többen laknak.

Newslaundry Média, kultúra és politka Indiában. Nem minden hírüket érteni Európából, de amit igen, az érdekes és szórakoztató.

Scroll.in Talán a legjobb indiai híroldal most.

Irán

Ajam Media Collective Iráni és perzsa kultúra, amibe minden belefér a kortárs feminizmustól a hetvenes évek giccses képeslapjaiig.

Indonézia

Indonesia Expat Ahogy a neve is mutatja, az Indonéziában élő külföldieknek szól, jó hírszolgáltatással és egy csomó érdekes háttéranyaggal a világ méretéhez képest legkevésbé ismert országáról.

Jakarta Globe Nyomtatásban is megjelenő rendes napilap, színvonalas hír- és véleményrovattal. 

Jakarta Post Egy húszmilliós város simán elbír két angol napilapot. Ez közelebb áll a kormányhoz, de ettől még vannak benne érdekességek.

Izrael

+972 Izraeli és palesztin blogok egyesülésével létrehozott webmagazin, amely mindkét fél szélsőségei közt is épeszű tud maradni.

Haaretz A legrégebbi izraeli napilap angol verziója. Kétségtelenül messze a legjobb újság a Közel-Keleten.

Tablet Zsidó témájú online magazin, értelemszerűen számtalan Izraellel foglalkozó írással. Szemben például a Haaretz-cel, itt a vallásos-nacionalista vélemények is nagy teret kapnak.

Japán

The Asahi Shimbun Asia & Japan Watch A második legnagyobb japán napilap angol nyelvű weboldala.

Japan Subculture Jake Adelstein, a japán al- és félvilág legnagyobb szakértőjének oldala, alapos és érdekes cikkekkel.

Japan Times Angol nyelvű japán napilap hírportálja. Kicsit száraz, de átfogó és profi.

Japan Today A Timesnál szórakoztatóbb, viszont bulvárosabb híroldal, de ennek ellenére szintén jó képet ad a japán mindennapokról.

Rocketnews24 Teljesen bugyuta virális baromságok - de egy japán csavarral még ez is tud érdekes lenni.

Tokyo Reporter Szex, bizarr bűncselekmények és nyugatról szinte érthetetlen bulvártörténetek a világ legnagyobb városból.

Kambodzsa

The Phnom Penh Post A világ kevés országának van olyan nyomorult modern történelme, mint Kambodzsának, ez a meglepően minőségi angol nyelvű lap pedig egész jól rendet vág a káoszban.

Kína

ChinaFile A nagy múltú Asia Society Kína-központú kiadványa, hosszú riportokkal, elemzésekkel, jó fényképekkel.

The Nanfang Külföldiek, de jól beágyazott angolszász külföldiek által írt weboldal saját cikkekkel és fordításokkal Kína egészéről. Ahogy az ilyen próbálkozások közül a sikeresebbek, leginkább az olyan témákkal foglalkoznak, amikkel a mainstream sajtó nem.

South China Morning Post A kínai cenzúrának köszönhetően a legjobb kínai napilapot Hongkongban írják, ráadásul angolul. Ők sem teljesen szabadok, de ebben a műfajban jobb nincs.

Shanghaiist Amerikai blog helyi kiadása, ami nemcsak Kína legnagyobb városával foglalkozik könnyeden és informatívan, hanem az egész hatalmas országgal is.

That's Online magazin, Kína öt nagyvárosára lebontva. A programajánlókat át lehet ugrani, a helyi hírek viszont szórakoztatóak.

Tea Leaf Nation Saját definíciójuk szerint a kínai közösségi média legjavát prezentálják angolul, de valójában ennél sokkal többet csinálnak, például jó saját cikkeket is publikálnak.

Mongólia

The UB Post UB mint Ulánbátor. Az oldal, amint nem feltétlenül a színvonalas újságírásért kell olvasni, hanem mert az ország, ahol a jurták és a példátlan gazdasági fejlődés nagyon jól megférnek egymás mellett, nagyon izgalmas.

Pakisztán

Dawn A legszínvonalasabb pakisztáni napilap internetes kiadása. Kevés ország van, ahol nehezebb lehet újságot írni, de valahogy nekik mégis sikerül.

The Express Tribune A New York Times nem áll össze akárkivel, márpedig ez a pakisztáni partnerük. Minőségi cikkek a krikettől a tálibokig.

Thaiföld

Bangkok Post Thaiföld egészen nevetséges sajtótörvényei eléggé megnehezítik a rendes újságírást. A körülményekhez képes a Bangkok Post egész jó munkát végez.

Pattaya One A világ egyik segglyuka, ahol a turizmus legalján és prostitúción kívül csak az ezek által generált bulvárhírek vannak. Amiket azért elég szórakoztató olvasni.

Vietnam

Saigoneer Sokmillió robogó és egy elég mocskos diktatúra, Délkelet-Ázsia egyik legizgalmasabb városából van miről írni. Ez inkább életmódmagazin, mint politikai napilap, viszont cserébe Vietnam többi részével is foglalkoznak.

EURÓPA

Balkán

Balkan Insight Egy rakás profi újságíró Albániától Romániáig, melléjük pedig a régió mindenféle nemzetközi szakértői. A legjobb angol nyelvű forrás Európa utolsó szegletéről, ahol (még) rosszabb, mint Magyarországon.

Dánia

The Copenhagen Post Az unalomig jómódú dán fővárosban inkább lifestyle-hírekkel érdemes foglalkozni, de amikor a néhány héttel ezelőtti merénylet idején komolyabb anyagokat kellett szállítani, azt is megoldották.

Finnország

YLE Olyan tényleg csak Észak-Európában fordulhat elő, hogy a közszolgálati média értékelhető angol nyelvű hírszolgáltatást nyomjon az interneten.

Görögország

GreekReporter A komplett görög diaszpóra híroldala Ciprustól Ausztráliáig. Nem minden érdekes rajta, de például az óhaza hírei igen.

Katherimeni Görögországban nagyon régóta nincs uborkaszezon. A legnagyobb konzervatív görög napilapnak pedig van egy angol nyelvű weboldala, ami megbízhatóan követi az aktuális fejleményeket.

Horvátország

Dalje Független sajtót találni Horvátországban még annál is nehezebb, mint Magyarországon. Ennek a horvát oldalnak az angol kiadása azonban nagyjából korrekt képet ad a nálunk kicsit korruptabb déli szomszédról.

Magyarország

Politics.hu Sajnos nincsenek igazán jó angol nyelvű, Magyarországgal foglalkozó híroldalak. A sovány mezőny legerősebb versenyzője ez, a maga korrekt, de nem túl színes kínálatával.

Németország

Der Spiegel A kontinentális Európa minden bizonnyal legjobb hetilapjának angol online kiadása, kiváló cikkekkel Németországról és az egész világról.

Izland

The Reykjavik Grapevine Izland nem a világ közepe, és ez az oldal szerencsére nem is próbál úgy csinálni. Inkább a szigetország bizarr és szórakoztató oldalát mutatják be, elég jó stílusérzékkel.

Oroszország

The Calvert Journal Orosz kultúra és kortárs művészet, amibe minden belefér a szibériai útinaplótól a moszkvai divattervezőkig. Az egyik legjobb weboldal ezen a listán.

The Interpreter Eredetileg Oroszországgal, de ma már Ukrajnával is foglalkozó, amerikai oldal, amely rendszeresen fordít angolra anyagokat az orosz sajtóból, de sok saját cikket is közöl.

The Moscow Times A híroldal, amelynek mostanában bőven van miről írnia. Putyin diktatúrájában nehéz függetlennek maradni, de nekik sikerül, mind a híreikben, mind a sokszor kiváló véleményrovatban.

Russia Beyond the Headlines A Kremltől nem teljesen független, tucatnyi világnyelven működő oldal, de azért ez messze van a Russia Today-jellegű propagandától. A hírszolgáltatás sem vállalhatatlan, bulvárvonalon és hülye összeállításokban pedig erősek.

Siberian Times Jegesmedvék! Földgáz! Tigrisek! Földgáz! Kurva hideg! Színes hírek Csukcsföldről! Földgáz!

Portugália

Portugal Resident Az országban élő-nyaraló számtalan angolnak köszönhetően meglepően színvonalas híroldal, amelyből teljesen jól lehet követni, hogy éppen mi folyik Európa bal alsó végében.

Spanyolország

El País A legnagyobb spanyol nyelvű napilap angol weboldala, ahova nagyjából minden lényeges felkerül a spanyol verzióból, jó esetben csak minimális késéssel.

Marca A leglátogatottabb spanyol oldal angol kiadása. Sporthírek enyhe Real Madrid-drukkerséggel, de ettől még ez a legjobb forrás a spanyol futball csodálatos világáról.

Szerbia

B92 Az egykori legendás független rádió, amely egy ideig az egyetlen épeszű hang volt a posztjugó káoszban. Ma már egy komplett médiabirodalom a valamivel normálisabb Szerbiában, amely angol nyelvű weboldalt is működtet.

InSerbia Független, nonprofit, önkéntes alapon készített híroldal. Az egész világról írnak, de elég csak a Szerbia-specifikus anyagokat elolvasni.

Törökország

Hürriyet Daily News A legnagyobb szekuláris-liberális török napilap angol oldalt is működtet. A legjobb általános hírforrás a mostanában Magyarországgal hasonló pályát befutó, csak sokkal nagyobb, erősebb és izgalmasabb országról.

Today's Zaman A jelenlegi rezsimmel szemben álló szoft-iszlamista ellenzék lapjának - ami egyben a legolvasottabb török napilap - angol kiadása.

Ukrajna

Kyiv Post Az 1995-ös alapításkor biztosan nem gondolták, hogy húsz évvel később az egyik legfontosabb hírforrása lesznek a világot meghatározó fegyveres konfliktusnak. Aki nem tud oroszul vagy ukránul, egyértelműen innét tud naprakész lenni a szomszédos háborúból.

ÓCEÁNIA

Fiji

Fijilive A déltengeri szigetországok közül az egyetlen, amely közelíti az egymillió lakost, és így rendes médiát is érdemes ott üzemeltetni. Gazdaság, sport, bulvár, politika, tisztára mint egy igazi országban, csak több pálmafával.

Mikronézia

Marianas Variety A vidéki lapok varázsát nem mindig sikerül átültetni az internetre - ezt Magyarországon is tudjuk. Amikor viszont egy kis közösség médiája az interneten is működik, akkor nagyon működik. A Mikronéziai Szövetségi Államok vezető lapjának minden hírén érezni, hogy a szerzők, az olvasók és a főszereplők név szerint ismerik egymást.

Pápua Új-Guinea

Stella Magazine Az oldal, amit meglátva mindenki ugyanarra gondol: hogy a fenében tudtam eddig élni egy pápua női magazin nélkül? Sajnos nem kannibál receptek vannak benne, hanem mindenféle divat- és életmódanyagok Óceánia teljes egészéből, de így is hiánypótló satótermék.

SARKVIDÉK

Általános

The Arctic Journal Grönlandi kiadású, de az egész északi sarkvidékkel foglalkozó oldal, amely bátran kiáll olyan, a világ többi újságjában kevéssé népszerű ügy mellett is, mint a fókavadászat.

Barents Observer A Barents-tenger partvidékével foglalkozó, elsősorban az Arktisz gazdasági potenciáljára koncentráló oldal. A norvég állam működteti a norvég-orosz barátság jegyében, de ennek ellenére ez egy független híroldal.

Grönland

Greenland Today Grönlandi életmódmagazin, ami létezik nyomtatásban is, de a rendszeresen frissülő Facebook-oldal hasznosabb. Receptek, divat, minden, amire -30-ban szükség lehet.

ÁLTALÁNOS

Conflict News Minden, ami balhé, akár Szíriában történik éppen, akár Ukrajnában. Nem saját tudósítókkal dolgoznak, csak összegyűjtik az információmorzsákat, de ezt nagyon jól csinálják, és Twitterük ma az egyik leggyorsabb forrás a világ erőszakos részeiről.

Roads and Kingdoms Élet a világ egzotikus szegleteieben a borneói punkoktól a kabuli kutyaviadalokig. Jó képek és jó szövegek régiónként és témánként bontva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.