Nyemcov utolsó interjújában a náci Németországhoz hasonlította Putyin rendszerét

külföld
2015 február 28., 12:53
comments 59

Borisz Nyemcov, a szombatra virradó éjjel meggyilkolt orosz ellenzéki vezér a Newsweeknek adta utolsó interjúját, melyet most közölt az újság. A Newsweek riportere néhány órával a gyilkosság előtt beszélgetett az orosz ellenzéki vezérrel.

Nyemcov az interjúban az orosz ellenzék helyzetét és Putyin rendszeréhez való viszonyát mutatja be. Azt mondja, nagyon nehéz bármilyen politikai eredményt elérniük a Kreml akaratával szemben, hiszen erőiket kiszorították a legfőbb döntéshozó szervekből és a médiában is letiltották a nyilatkozataikat.

A politikus szerint annak ellenére, hogy az orosz média vádolja az új ukrán vezetést fasiszta eszmék követésével, igazából Putyin rendszere a fasiszta. Az országot egy vezérelvű párt vezeti, a megtűrt ellenzék Putyinék szatellitpártjaiból áll, érdemi politikai vita ezek között az erők között nem folyik. Putyin rendszerét egy Goebbelséhez hasonló propagandagépezet támogatja, jórészt ez is felelős azért (és ezt az adatot még Nyemcov sem vitatja), hogy az orosz lakosság majd 80 százaléka nem rávehető arra, hogy tiltakozzon Putyin uralma ellen,

A propaganda mellett nagy visszatartó erő az is, hogy az orosz elnök nagyon okos és olajozottan működő rendszert épített, Putyin biztosan tartja a kezében az állami erőszakszervezeteket, ezért minden eszköze megvan rá, hogy bármilyen ellenzéki megmozdulást hamar vérbe fojtson. Nyemcov szerint ezért nem is lehet célja senkinek, hogy egy kijevihez hasonló tömegmegmozdulást szervezzen Putyin ellen, hiszen

„Putyin nem Janukovics.”

hanem a korábbi ukrán elnöknél sokkal ügyesebb és könyörtelenebb politikus.

Ennek ellenére persze Nyemcov szerint a rendelkezésre álló eszközökkel is folytatni kell a harcot, és a politikus szerint az ellenzék megerősödésének első lépése lehetne, ha meg tudnának szerezni néhány helyet a moszkvai önkormányzatban. Erre a politikus szerint lehet is esély, a moszkvaiak ugyanis nyitottabbak a hivatalos orosz médián túli információkra is, így pedig nem annyira elkötelezettek Putyin mellett. (Newsweek)

Nyemcov meggyilkolásáról itt írtunk bővebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.