Colleen Bell felsorolta, mik a közös értékeink az USA-val. Hol él vajon?

politika
2015 március 01., 07:38
comments 126

Colleen Bell amerikai nagykövet az MTI-nek adott interjút. A barátságos csevej legfőbb üzenete, hogy a két kormány között kiváló az együttműködés, de vannak olyan kihívások, amelyeket együtt kell megoldanunk.

A nagykövet elmondása szerint nagyon barátságosan fogadták Magyarországon és az elmúlt egy évét a felkészüléssel töltötte és nagyon sokat tanult Magyarországról. Mondjuk a szenátusi meghallgatása alapján erre szüksége is volt.

Bell, a hungarikumspecialista

Azon túl, hogy találkozott Áder Jánossal, már „a civil szféra képviselőivel is, vallási vezetőkkel, tudósokkal, oktatókkal és művészekkel” is összeült. Ezenkívül kimaxolja a hungarikumturizmust, járt már

  • a Csángó Bálon („különleges kulturális esemény”)
  • vízilabdameccsen
  • busójáráson
  • a Zeneakadémián

Colleen Bell nagyon kíváncsi Magyarországra, a nagykövetség versenyt is hirdetett a Facebookon arról, hogy milyen helyeket érdemes megnézni. Erre a versenyre mi is jelentkeztünk.

A családi okokból távozó André Goodfrienddel kapcsolatban elmondta, hogy kiváló munkakapcsolatban voltak, és az ügyvivő végig Barack Obama és John Kerry teljes egyetértésével tevékenykedett.

„André kitűnő munkát végzett az amerikai politika megismertetésében és megmagyarázásában. Erőfeszítései Kerry külügyminiszter teljes támogatását élvezték.”

Sajnálatos módon Colleen Bell egyelőre nem tervez Twitter fiókot nyitni. Gondolom ő is érzi, hogy esélytelen lenne betölteni az André Goodfriend után keletkezett űrt a hazai szórakoztatóiparban.

Colleen a civil

Az Amerikában civil szervezetekben is aktív nagykövet szerint a civil társadalom állapota az egyik legjobb barométer, amellyel mérni lehet egy országban a demokrácia helyzetét.

„A kormányok nem képesek minden problémát megoldani vagy minden igényt kielégíteni, ennélfogva alapvető érdekük és felelősségük egy olyan környezet támogatása, amelyben az emberek polgári kezdeményezéseket tehetnek nem kormányzati szervezetek, vallási szervezetek, kulturális csoportok felé.”

Colleen a kritikus

A nagykövet hangsúlyozta, hogy NATO- és EU-országok közös felelőssége, hogy támogassák Ukrajnát és más kelet-európai országokat, amelyek folytatják a reformokat egy erősebb, sikeresebb és demokratikus jövő megteremtése érdekében.

Magyarországnak a NATO és az EU tagjaként, valamint Ukrajnával szomszédos államként „nyilvánvalóan szerepet kell játszania Ukrajna támogatásában.”

Colleen Bell az interjúban elmondta, hogy az a küldetése, hogy határozottan kiálljon az Egyesült Államok politikája és érdekei mellett, „hogy megmagyarázzam, kik vagyunk, miben és miért hiszünk”.
A közös értékek megszilárdítására fog törekedni. A közös értékeink a nagykövet szerint

  • a jogállamiság melletti megingathatatlan elkötelezettség,
  • a független demokratikus intézmények,
  • a fékek és ellensúlyok egészséges rendszere,
  • a szabad és tisztességes választások,
  • és az aktív civil társadalom
  • a jogszabályi környezet biztonsága

Utolsóként a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségről (TTIP) szólt. Az amerikai nagykövet szerint a sajtóban és a politikában volt némi félreértés az egyezménnyel kapcsolatban, de

„a magyar kormány tudja, ahogy én is, hogy a magyar vállalatoknak és munkavállalóknak hatalmas előnyeik származnak majd ebből a partnerségből.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.