[ammap]

Hogy írják Magyarországot nem Magyarországon?

érdekes adat
2015 március 01., 14:05
comments 84

A magyar útlevélben 22 nyelven van leírva az ország neve. Simán beleférne még több, mégsem javasoljuk, hogy kezdj neki tollal, mert elég könnyű belebakizni például a laosziba. A fenti térképpel azért segítünk, hol terjed el a magyar, hol a hungária és merre a vengrija valamelyik formája terjedt el. (Késmárky Attila munkája.)

A Hungary név eredetéről a nyest.hu írt nemrég, miután Orbán Viktor szerint azt jelenti, hogy a hunok földje. Valójában a név a török onogur ('tíz nyíl', más magyarázatok szerint ’tíz ogur/oguz’) elnevezésre vezethető vissza.

A csehben és a szlovákban más az elnevezése Nagy-Magyarországnak, mint Kis-Magyarországnak. Előbbi a cseheknél az Uhry vagy Uhersko, a szlovákoknál Uhorsko. A Kis-Magyarországé Maďarsko.

De mennyire ismered fel a saját országod nevét, ha beleszaladsz például Örményországban egy magyar zászlót taposó tüntetésbe az azeri baltás elengedésének évfordulóján? Észrevennéd-e, ha Nepálban hungarikumfesztivált tartanának? Ha Thaiföldön lenne Magyarország tér, felismernéd?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.