Tudja, mi történik, ha a költségvetésben írják elő, hogy mennyi bírságot kell szednie a rendőröknek?

POLITIKA
2015 március 02., 08:15
comments 103

A szolgálati egységeknek naponta tíz alkoholszondát kell elhasználniuk, továbba napi egy helyszíni vagy közigazgatási bírságot kell kiszabniuk, vagy két szabálysértési feljelentést tenniük. Ez állt abban a hivatalos rendőrségi iratban, amit a barcsi rendőrkapitányság egyik osztályvezetője küldött ki a kapitányság dolgozóinak a városi rendőrkapitányra, Buzás Lászlóra hivatkozva.

Az irat január 21-én kelt, Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője hozta nyilvánosságra. Azóta Buzást leváltották, a Népszabadság értesülései szerint ezzel összefüggésben.

Az, hogy a rendőrök napi penzum alapján bírságolnak, logikusan következik abból a tényből, hogy az ország költségvetése előre meghatározza, hogy egy évben mennyi bírságot kell beszedniük a hatóságoknak.

Idén például 38,5 milliárd forintot.

A hatóságok rendre tagadni szokták, hogy bírságolási gyakorlatukat normarendszer szabályozza. Ehhez képest a 2012-es büdzsében még azt is részletezték, hogy az akkor összesen előírt 33 milliárdos elvárt bírságból 16 milliárdot közlekedési szabálysértésekből kellett begyűjteni. (Via MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.