A Nobel-békedíj 114 éves történelme során most először leváltották a díjat adományozó bizottság elnökét

kultúra
2015 március 03., 16:40
comments 7

Thorbjorn Jagland volt munkapárti miniszterelnök, aki 2009 óta volt az öttagú bizottság elnöke, most egyszerű tag lesz. A tisztségét Kaci Kullmann Five, a bizottság jelenlegi alelnöke, a kormányzó Konzervatív Párt volt vezetője veszi át.

Egyes jobboldaliak bírálták Jaglandot, és idén új konzervatív tagja lett a testületnek, amiben így 3-2 arányú többséget szerzett a jobboldal. A bizottság, aminek a tagjait a parlament jelöli, összetételében a törvényhozás arányait tükrözi.

Jaglandot főleg a Barack Obama amerikai elnöknek, Liu Hsziao-po kínai ellenzékinek és az Európai Bizottságnak odaítélt Nobel-békedíj miatt bírálták.

A mai ülés után, amin a 2015. évi Nobel-békedíjra jelölteket tekintették át, Kullman Five asszony nem akarta az előző elnök leváltásának okait részletezni, csak annyit mondott:

„Nagy egyetértés volt a bizottságban arról, hogy Thorbjorn Jagland hat éven át jó elnök volt.”

Jagland nem kívánt válaszolni az újságírók kérdéseire.

Az idei első ülésen a bizottság 276 személy és szervezet jelölését hagyta jóvá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.