Az Alkotmánybíróság új elnöke szerint a feladatuk a mértéktartás

POLITIKA
2015 március 03., 10:35
comments 38

Fogalommennyország.

Már csak ezért a szóért megérte elolvasnom Lenkovics Barnabás új alkotmánybírósági elnök rádióinterjújának leiratát, amiből ezen kívül még megtudhattam, hogy

Lenkovics szerint az alkotmánybíróságnak mértéktartónak kell lenni, hogy ne blokkolja a gyors kormányzati reagálást, de közben javítsa a törvényalkotás színvonalát.

Lenkovics szerint nem helyeselhető, hogy a válságos helyzetre a parlament évi több száz törvény alkotásával reagál, de tény az is, hogy az Alkotmánybíróság mondta ki régebben, hogy alapvető jog lényeges tartalmát csak törvénnyel lehessen módosítani. Aztán úgy alakult, hogy mára szinte minden alapvető joggá vagy annak lényeges tartalmává vált.

A

fogalommennyország

kérdése akkor merült fel, amikor az alkotmánybírók politikai szerepéről volt szó. Lenkovics szerint létezik olyan felfogás, amely szerint az alkotmánybíróság feladata a jog jobbá, tökéletesebbé tétele, egyfajta

fogalommennyország

kialakítása volna, de most már megjelent az a felfogás is, hogy az alkotmánybíráskodásnak követnie kell a nagyarányú, drasztikus politikai változásokat is. Márpedig Lenkovics szerint most válság van, folyamatosan válság van, egyik válságból a másikba esünk, és nem tudjuk, hogy hová tartunk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.