Közpénz-e az MNB pénze?

gazdaság
2015 március 03., 14:40
comments 37

Az MSZP-s Tóth Bertalan azt az írásbeli kérdést tette fel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy:

Közpénznek minősül-e a Magyar Nemzeti Bank pénze?

Merthogy Matolcsy György, az MNB elnöke 2014-ben a vs.hu cikke szerint az MNB ingatlanvásárlásaival kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta:

„a jegybank saját, jegybanki pénzét költi – amire pénzteremtéssel és a kéthetes betét révén hitelb ől jön a fedezet”.

Egy idén február 4-én megjelent MNB-közleményben pedig az állt, hogy:

„a jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet az MNB közösségi célokra fordít, ezzel közösségi, nemzeti vagyont teremtve”.

Most viszont az derült ki abból az írásbeli válaszból, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében tett a fideszes Tállai András, hogy az MNB pénze nem közpénz. A válaszban ez áll:

„Az MNB bevételeit, kiadásait nem a mindenkori éves költségvetési törvény szabályozza, hanem független intézményként saját éves gazdálkodási tervvel rendelkezik. A magyar állam 100 százalékos részarányban tulajdonos, így annak teljesüléséről az MNB-t jelentéstételi kötelezettség terheli az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága, valamint az Állami Számvevőszék felé, amelyet az említett jegybanktörvény 131. § (5) bekezdése részletesen szabályoz. Az MNB gazdálkodása nem része a mindenkori költségvetési törvényben felsorolt
államháztartási alrendszereknek, így nem része a hagyományosan értelmezett állami újraelosztásnak sem.”

Tehát az MNB pénze nem igazán közpénz, pedig a magyar államé a 100 százaléka.

Világos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.