Magyarországon van lehetőség a passzív eutanáziára

tudtad-e
2015 március 03., 09:11
comments 47

Az „élet befejezéséhez való jog” vagy a „halálhoz való jog” elismerése ritka a világban, a beteg kérésére végrehajtott aktív eutanáziát a legtöbb országban bűncselekménynek tekintik.

Az önkéntes passzív eutanázia viszont engedélyezett Magyarországon is.

Az elmúlt évtizedekben világszerte törvényi, illetve bírói védelmet nyertek a betegek jogai, s az önrendelkezési jog alapján mindenfajta orvosi kezeléshez az érintett beleegyezése szükséges, azaz mindenfajta kezelés visszautasítható - írja a TASZ.

Magyarországon is eldöntheti egy beteg szabadon, hogy igénybe veszi-e az egészségügyi ellátást, és milyen beavatkozások elvégzésébe egyezik bele. A passzív eutanázia lehetősége (a beteg lemond az életét meghosszabbító gyógykezelésről), az önrendelkezéshez való jog alapesetben minden cselekvőképes embert megillet.  A végstádiumba jutott betegeket is.

A magyar egészségügyi törvény a passzív eutanáziát az ellátás visszautasításaként fogalmazza meg. A kifejezésben is benne van, hogy nem aktív cselekvést, hanem azt attól való tartózkodást feltételezi az ellátó személyzet részéről.

photo_camera Merényi Dániel rajza

Az életfenntartó, életmentő beavatkozásokat azonban csak az orvostudomány szerint is gyógyíthatatlan, rövid időn belül halálhoz vezető betegségeknél lehet visszautasítani. Erről írásban, vagy két tanú előtt szóban lehet rendelkezni, és egy orvosi bizottságnak is nyilatkoznia kell a betegség gyógyíthatatlanságáról. Az orvosi vizsgálat után a betegnek újra meg kell erősítenie, hogy visszautasítja a beavatkozást.

A passzív eutanázia a második témája a több civil szervezet összefogásából létrejött kampánynak, amelynek célja a tudatosabb társadalom kialakítása. A Tudtad-e? blog itt érhető el, Facebookon itt vannak fent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.