Tizennégy évvel a tudósok előtt Homer Simpson majdnem leírta a Higgs-bozon részecske tömegét

meghökkentő tudomány
2015 március 04., 14:19
comments 44

Most jelenik meg az Egyesült Államokban a Simpson-család és a matematikai titkok című könyv, ami nyilván inkább viccesen fog közelíteni a nagyon népszerű rajzfilmsorozat és a tudományok kapcsolatához, de a most megindult előzetes kampányban egy durva sztori már előkerült: a sorozat főszereplője, Homer Simpson egy epizódban majdnem eltalálta a Higgs-bozon részecske méretét, 14 évvel megelőzve az ezzel a témával foglalkozó kutatókat.

homer_higgs

Az 1998 szeptemberében bemutatott The Wizard of Evergreen Terrace című epizódban Homer egy táblára ír éppen egy egyenletet, amiről kiderült, hogy gyakorlatilag majdnem leírta a Higgs-bozon tömegét. A könyv szerzője, Simon Singh szerint a táblára felírt képlet kiszámítása után éppen csak egy kicsivel nagyobb eredmény jön ki, mint amekkorára az isteni részecske tömegét teszik.

Singh itt beszél erről egy videóban:

(via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.