Egy görög művész euróbankjegyek átrajzolásával hívja fel a figyelmet országa tragédiájára

MŰVÉSZET
2015 március 05., 16:19
comments 42

Görögország gazdasága rendkívül rossz állapotban van. Az EU és az IMF mentőcsomagja megszorító intézkedések tömkelegét kényszerítette az országra, de az igazi talpra állás még várat magára. A görögök elégedetlenségüket kifejezve, a legutóbbi választáson a szélsőbaloldali Szirizát emelték a hatalomba, mert a párt azt ígérte, lerázza az EU-IMF mentőcsomagot az országról. Azonban az új kormány is kénytelen volt szembesülni a realitásokkal, a csomag nélkül akár még nagyobb katasztrófa is jöhet.

Ez az, amit mi általában hallunk Görögországról.

A gazdasági válságnak azonban van egy ennél sokkal mélyebb, emberi oldala is. A válságnak a görög polgárokra gyakorolt hatásaira, az egyéni és társadalmi tragédiákra szerette volna felhívni a figyelmet egy Stefanos nevű görög rajzművész, mikor 2014-ben euróbankjegyeket kezdett átalakítani.

photo_camera Forrás: banknotes.gr

Rajzain a bankjegyeken lévő épített környezetbe rajzol kis, fekete embereket, így emberközpontúbbá téve a grafikát, és ezzel magát a pénzt is.

photo_camera Forrás: banknotes.gr

Ezzel hívja fel a figyelmet arra, hogy a Görögországból érkező gazdasági, pénzügyi hírek mögött emberi történetek húzódnak.

photo_camera Forrás: banknotes.gr

És az intézkedések, amiket mi egy-egy hírrel vagy kommenttel elintézünk, görögök tízezreinek sorsáról döntenek.

photo_camera Forrás: banknotes.gr

Stefanos összes képét ide kattintva lehet megnézni a banknotes.gr weboldalon.

photo_camera Forrás: banknotes.gr

(via PSFK)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.