18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Többezres tömeg tört be egy indiai börtönbe, hogy meglincseljenek egy erőszakolót

külföld
2015 március 06., 11:22
comments 413

A leadben az van, hogy sokkoló képek, de ez most nem csak súlytalan mondás: tényleg nagyon durva képek. Csak az görgessen lentebb, aki felkészült nyugalma megzavarására.

Többezres tömeg tört be egy szigorúan őrzött börtönbe India egyik szövetségi államában, Nágaföldön, Dimapur városban. A felháborodott helyiek egy rabot rángattak ki az utcára, meztelenre vetkőztették és meglincselték. A 35 éves rab meghalt. A 35 éves muszlim férfit azért ítélték börtönbüntetésre, mert megerőszakolt egy nőt.

A helyi rendőrség már akkor a helyszínre érkezett, amikor a tömeg még csak gyülekezett a dimapuri központi börtön előtt, könnygázt is bevezettek a tüntetők visszaszorítása érdekében. Később a rendőrség engedélyt kapott az éles lőszer használatára is:

egy ember meghalt 28-an (köztük rendőrök és civilek egyaránt) kórházba kerültek.

A feldühödött tömeg ezután autókat gyújtogatott, és a rendőri ellenállást megtörve a börtönbe is bejutottak. Mikor megtalálták a keresett rabot, kivitték az utcára, levetkőztették, majd Dimapur egyik központi teréig ráncigálták, miközben ütlegelték. Mire a tömeg megérkezett a célhoz, a rab már halott volt. Holttestét egy kerítéshez erősítették, és megdobálták. Később a rendőrség eltávolította a testet.

Az esetről sokkoló képeket tett közzé az AFP.

photo_camera (AFP)

Mindez március 5-én történt, de Dimapurban azóta sem állt helyre a rend. A városban és Nágaföld több más településén is kijárási tilalmat vezettek be, de helyi sajtó szerint a rendet így sem sikerült helyreállítani. Dimapurban továbbra is autókat gyújtogat a dühös tömeg.

A Reuters arra is emlékeztet, hogy Nágaföld lakónak többsége keresztény, a meglincselt erőszakoló pedig muszlim vallású volt.

photo_camera (AFP)

Február végén, mikor az erőszakoló tárgyalása zajlott, tüntetők ezrei vonultak utcára Dimapurban, és a vádlott szigorú megbüntetését követelték. Többen kifejezetten a halálbüntetésről beszéltek. A tüntetésen helyi médiaszemélyiségek, nőjogi és más civilszervezetek is részt vettek.

A lincselés és a kijárási tilalom bevezetése után a Nagaland Post szerint Nágaföld kormánya teljes felelősséget vállalt az incidensért, elsimerték, hogy képtelenek voltak hatékonyan fenntartani a rendet a tartományban.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.