Ugye magukat is mindig érdekelte, hogy hogy néz ki az általános relativitáselmélet a gyakorlatban?

TUDOMÁNY
2015 március 06., 15:06
comments 197

Látják azt a négy csillagot, amit még külön be is kereteztek és ki is nagyítottak a Hubble űrteleszkóp felvételén a Berkley Egyetem kutatói?

photo_camera Fotó: NASA / ESA

Na, ez a négy csillag

valójában egy.

Amit a képen látnak, az az általános relativitáselmélet látható bizonyítéka: egy 9,3 milliárd éve az univerzum egy elég távoli pontján felrobbant szupernova fénye, ami

egy, pont a Föld és a felrobbant csillag között lévő távoli galaxis gravitációs lencsehatása miatt négy szupernovának tűnik.

Hogy mi van?

A galaxisok elég nehéz dolgok. Vegyük például a sajátunkat, a Tejutat. A Tejút tömege hatalmas. Hogy egy teljesen hétköznapi, a szakemberek által soha, semmilyen körülmények közt nem használt mértékegységet használjunk a csillagászatban általánosan elterjedt, de épeszű ember számára minden jelentést nélkülöző naptömeg (solar mass, M) nevű idióta mértékegység helyett:

a Tejút 6x10^42,

vagyis

6 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (hatszeptillió) kiló.

Ez elég tömeg ahhoz, hogy gravitációs vonzása már maga köré csavarja a téridőt. Ezt teszi a Föld és a megfigyelt szupernova közötti galaxis is, ami a MACS J1149.6+2223 nevű galaxishalmaz része. A galaxis mögött felrobbant csillag fénye a gravitációs lencsén törik úgy, hogy a Földről nézve már négy csillagnak tűnjön.

Ezt a jelenséget nevezik Einstein keresztjének. Patrick Kelly, a kutatás vezetője szerint ez az első alkalom, hogy egy szupernovánál figyelték meg Einstein keresztjét. (Via Popular Sciences, UC Berkley News Center)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.