Válság előtti szinten a magyar GDP

gazdaság
2015 március 06., 07:37
comments 142

Tavaly 3,6 százalékkal, azaz még az előzetesen közölt 3,5 százalékosnál is nagyobb mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest

- jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Egyben bemutatták a KSH új, nagyon menőn kinéző közlemény-felületét (korábban minden közlemény csúnya pdf-ekben került fel, most viszont egész jól néz ki).

A múlt év negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérve, és 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A február 13-án közölt előzetes jelentésben a KSH még 0,9 százalékos negyedik negyedéves növekedést jelzett.

A negyedik negyedévben mind a feldolgozóipar, mind az építőipar, de a mezőgazdaság teljesítménye is jelentősen javult - közölte a KSH. A javuló számok főleg az autóipari bővítéseknek köszönhetőek, de az infrastruktúrafejlesztések eredményeként az építőipar is 6,2 százalékkal bővült.

Az ipar teljesítmény 2015-ben is szépen növekedett eddig: januárban 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, az előző hónaphoz képest pedig 4,3 százalékkal nőtt. A munkanaphatástól megtisztított index alapján gyorsult az ipar növekedése: 7,7 százalékos volt a tavaly decemberi 4,7 százalékos emelkedés után.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy

a járműgyártás mellett az energiaszektorban és a vegyiparban is növekedés lehetett az év első hónapjában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium már közleményben büszkélkedett ez az adatokkal, azt írták, hogy

ezzel a növekedéssel a magyar gazdaság végre elérte a válság előtti szintet.

„A mai adatok is azt igazolják, hogy Magyarország jó úton jár, hiszen a gazdasági növekedés szerkezete stabillá, kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. Ezt jól tükrözi, hogy szinte minden ágazat rendre dinamikus növekedést mutat.”

- írta az NGM.

Külön jó, hogy a lakossági fogyasztás is erősödni tudott, itt 1,9 százalékos a javulás. A minisztérium ezt a rezsicsökkentéseknek és az alacsony inflációnak tudja be, és részben igazuk is van, de azért egy normális gazdaságban a fogyasztást húzza simán az összgazdaság növekedése is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.