Mégis megyünk harcolni az ISIS ellen

háború
2015 március 07., 12:09
comments 531

Úgy nézett ki, hogy Veszprém miatt nem veszünk részt az Iszlám Állam elleni háborúban, legalábbis Rogán Antal egy parlamenti egyeztetés után sajnálkozva jelentette be, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják a csatlakozásunkat a nemzetközi erőkhöz. És miután a Fidesznek már nincs kétharmada, márpedig ekkora többség kell a magyar katonák indulásához, ezért be sem terjesztik a javaslatot.

Csakhogy megszólalt az Együtt, amelyet kihagytak az egyeztetésből, mivel csak képviselői vannak, de frakciója nem. Szigetvári Viktor szerint nettó hazugság, hogy az ellenzék minden pártja elutasítja a részvételünket az ISIS visszaszorításában.

Szijjártó Péter egy rigai tanácskozáson már erre hivatkozva jelentette be, hogy van olyan, a parlamentben frakcióval nem, de képviselettel rendelkező párt, amely jelezte, hogy kész támogatni a missziót, így lehetséges a kétharmad elérése, ezáltal pedig az, hogy "Magyarország katonai jelenléttel is harcolhasson az Iszlám Állam ellen".

Ha megvan a parlamenti döntés, egy 100-150 tagú magyar misszió indulhat májusban. A magyar katonák biztosítási feladatot kaphatnak.

Szijjártó már megbeszélést is folytatott Paolo Gentiloni olasz, illetve Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel Magyarország részvételéről.

Keddre pedig egyeztetésre hívta a parlamenti pártok képviselőit az ügyben.

Szigetvári Viktor egy mai sajtótájékozatón azt mondta, az Együtt szerint feltételekkel, de vállalható a magyar katonai részvétel az Iszlám Állam elleni fellépésben. A Szijjártó Péter által szervezett keddi informális egyeztetésen viszont nem vesznek részt, mert az Országgyűlés illetékes bizottságait látják a megfelelő testületnek az egyeztetésre.

A katonapolitikai kérdéseket meg kell vitatni, és ha megfelelőek a körülmények, akkor a párt támogatni fogja a javaslatot - mondta Szigetvári Viktor, hozzátéve: biankó csekket Szijjártónak az informális egyeztetés alapján nem állítanak ki.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.