Törökország csökkenti az aranytartalékát

gazdaság
2015 március 07., 17:28
comments 35

A török jegybank már a második egymást követő hónapban csökkentette aranytartalékát, miközben három éve legnagyobb mértékben emelkedett az arany ára, írja a Nemzetközi Valutaalap.

Januárban a török aranytartalék 14 tonnával 515 tonnára csökkent, de ezzel is a 12. legnagyobb volt a világon.

Az IMF kimutatásai szerint az eurózóna 7,5 tonnával 10 792 tonnára növelte aranytartalékát az idei év első hónapjában. Ez azonban nem tényleges vásárlás révén következett be, hanem úgy, hogy a januártól az euróövezethez csatlakozó Litvánia beadta saját aranytartalékát a "közös kalapba".

Januárban az arany ára 2012 óta legnagyobb havi mértékben, 8,4 százalékkal emelkedett, öthavi csúcson, 1300 dollár fölött is állt unciánként. Pénteken az arany ára 1167,40 dolláron zárt, ami 2,6 százalék csökkenés csütörtökhöz viszonyítva.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.