Már Spanyolország is kritizálja az Oroszország elleni szankciókat

külföld
2015 március 10., 17:46
comments 170

Orbán Viktor után megy a világ: Spanyolország is kritizálni kezdte az Oroszország elleni EU-s szankciókat. Egyre több tagállam kormánya bontja meg az EU egységét ezen a téren, az eddig is tétova Magyarország, Szlovákia, Ciprus és Görögország mellé az utóbbi napokban sorakozott fel Olaszország, most pedig Spanyolország is.

Jose Manuel Garcia-Margallo spanyol külügyminiszter Moszkvában találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és a tárgyalás után mondta a médiának a spanyol kormánytag, hogy

a szankciók senkinek nem használnak,

és mivel (szerinte) a minszki tűzszüneti megállapodás betartásával kapcsolatban jó hírek érkeznek, nincs értelme újabb szankciókkal sújtani Oroszországot.

A miniszter arról is beszélt, hogy az orosz válaszlépés, az élelmiszerembargó hátrányosan érinti a spanyol gazdaságot, és hogy az embargó feloldása érdekében az EU-nak figyelembe kellene vennie Oroszország érdekeit is az ukrán válsággal kapcsolatban, és Oroszország érdekeit mindenképp meg kell jeleníteni az EU és az új ukrán vezetés között kötött és kötendő nemzetközi szerződésekben is.

photo_camera Lavrov Hágában (YVES HERMAN / POOL / AFP)

Szergej Lavrov ehhez képest egyáltalán nem változtatott az eddigi orosz állásponton, azt mondta, Oroszország nem fog semmiért könyörögni és semmit kérni az európai barátaitól, majd az élet mindent elrendez. Lavrov leginkább az EU-t támadta, a tagállamokat azonban nem, és a többéves orosz érdeket visszhangozva azt mondta, jobban szeretné, ha az európai országokat nem az EU, hanem saját nemzeti érdekeik hajtanák az Oroszországgal való viszonyuk alakításában.

A spanyol kommunikációs fordulat is jelzi, hogy azok az EU-tagállamok, melyek nem érzik magukat közvetlenül fenyegetve egy esetleges orosz agresszió által, mint Lengyelország vagy a balti államok, örömmel kezdenének újra üzletelni az oroszokkal, főleg így, hogy egyre jobban látszik: a kelet-ukrajnai konfliktus nem oldódik meg a közeljövőben, maximum a mostani állapotában fagy be. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.