Egy éve volt a nagy angliai iskolai lázadás, amikor egy 14 éves sztrájkot hirdetett a _túl kevés_ házi feladat miatt

történelem
2015 március 12., 16:47
comments 180
  • Aaron Parfittet, az európai civilizáció meg nem értett megmentőjét ezért két napra eltiltották az iskolából.
  • De mi történt pontosan, és mi lett vele azóta?
  • Beszéltünk a 15 éves fiúval.

Egy éve ezen a napon történt valami egy brit iskolában, ami néhány nappal később bejárta az angol sajtót: több tucat diák azért lázadt fel, mert nem kaptak elég házi feladatot. Én ezt nehezen hittem el, a Daily Mail képeit látva azt gondoltam, hogy valami vicc.

Nem az volt.

Beszéltem a demonstráció szervezőjével, a most 15 éves Aaron Parfittel, aki megerősítette a történteket, de azt is elmondta, hogy több angol lap írt úgy, mintha nyilatkozott volna nekik, pedig egyedül a Daily Mailnek mesélt 2 hónappal később.

Semmibe vették – hiba volt

Az egész a matek miatt volt: a szeretett tanárnő elhagyta az iskolát, és pocsék helyettesek váltották. Aztán 2014. március 12-én telt be a pohár. Amikor nem sokkal korábban Aaron Parfitt egy olyan vizsgán ért el 16 pontot a 95-ből, ami a kisérettséginek megfelelő GCSE-re készítette volna fel a diákokat, rájött, hogy nincs hova hátrálni.

Aaron, a tanulmányilag lejtmenetben lévő Bispham Középiskola diákja sztrájkot hirdetett: több matekházit akart, hogy fejlődhessen, és elege volt abból, hogy a helyettesítő tanárok folyton elkéstek. Ahogy akkor elmondta:

„A sztrájk nem arról szólt, hogy híres legyek, vagy hogy balhézzak a suliban, amit szeretek. A kilátásaimról és arról szólt, hogy sikeres legyek az életben.”

photo_camera Fotó: Aaron Parfitt / Facebook / spotlight.com

Miután hat-hét helyettesítő tanár is tanította őket, és egy átlagos matekóra már úgy nézett ki, hogy a kilencedikesek szabadon dumálhattak, ehettek, és ihattak, Aaron a felettesekhez fordult. De hiába szólt a matektanároknak, a suli megbízott vezetőjének, nem vették komolyan, ahogy az iskolai tanács sem. Lépnie kellett.

A Nagy Blackpooli Diáklázadás

Aaron Parfitt, miután az előző este látott egy tüntetést a tévében, döntött, és kb. 20 hasonlóan vélekedő diáktársával tüntetést szervezett a matekóra helyszíne, a DO1-es tanterem elé. De hamar megduplázódott a létszám, így a lázadók kimentek az iskola elé, ahol az aktivisták egyik régi himnuszát, a We Shall Not Be Moved-ot énekelték.

A tanárok odarohantak, azt hitték, hogy bunyó lesz a vége. Aaronnál – aki semmit sem tagadott, és bocsánatot is kért – volt egy lap, rajta két szóval: 1. osztályzás, 2. tanítás. Az eredmény sokkolta:

két napra kitiltották a suliból.

Pedig Aaron nem egy balhés típus, és egy teljesen visszafogott családból való: az 53 éves anyja egy szendvicsboltban dolgozik, a 65 éves apja pedig taxis. Maga az édesanyja szerint jó értelemben véve makacs srác is dolgozik: a legendás Coronation Streetben volt statiszta, és a helyi újság gyerekrovatának riportere volt.

Egy évvel később

Hogy kiderüljön, hosszú távon mi haszna volt az egésznek, a Facebookon feltettem pár kérdést a fiatal színművésznek, aki boldogan válaszolt:

Teljesen komoly volt a tüntetés, vagy részben poén? Elvégre az iskolások általában a túl sok házi feladat miatt szoktak panaszkodni.

Az iskolai tüntetés nagyon komoly volt, egy normális iskolásfiú vagyok, aki karriert akar csinálni, és a legjobbat akarja, és mindig úgy neveltek, hogy higgyek magamban. Ha felnövök, színész szeretnék lenni, már el is kezdtem, volt pár tévés szereplésem, és kapcsolatban vagyok egy híres színésznővel.

Egy év eltelt. Szerinted sikerült elérni a célodat?

Alig hiszem el, hogy már egy év eltelt, elképesztő, hogy röpül az idő. Igen, elértem a céljaimat, és nagy változások voltak azóta.

Úgy érzed, hogy javult az oktatás az iskolában? Még mindig küzdened kell a matekkal, vagy most már könnyebb a dolgod?

Sosem akartam lehúzni a sulit, vagy rossz fényt vetni rá, mert nem érdemli meg. Az oktatás javult, és új osztályfőnökünk lett, aki nagyszerű és nagyon sikeres.

Újra megtennéd?

Nem bántam meg a tüntetést, ha kellene, újra megtenném. Nem arról szólt, hogy megszerezzem a 15 perc hírnevemet, komoly volt, és szükség volt arra, hogy felfigyeljenek rá.

Tervezel valami hasonlót, ami bekerülhetne a hírekbe?

Semmit sem tervezek, de ki tudja? Nekem minden nyilvános szereplés hasznos. Szívesen visszakerülnék a címlapokra a jó ügy érdekében.

Nemrég egyébként volt egy rendezése Bully4U!! címmel, aminek ő alakította a főszereplőjét: egy 7 éves fiút, akit bántottak a nagyobbak, és ezért bosszút áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.