L. Simon: Eszünk ágában sincsen a Horthy által az állami reprezentáció céljára használt tereket ismét ilyen célokra hasznosítani

Budapest
2015 március 12., 11:47
comments 106

Ülésezett az L. Simon László vezette a Budai Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv testülete. Megállapodtak, hogy 7,9 milliárdot költenek el különböző munkálatokra 2016 végéig, az összegben nem szerepel a Miniszterelnökség által behúzott Karmelita-kolostor felújításának költségei. Amikről most megállapodtak:

  • a Szent György tér alatt 300 autós mélygarázst építenek 1,5 milliárdból, 
  • a Szent György téren 2 milliárdból újjáépítik az egykori lovardát,
  • a főőrségi épület és a Stöckl-lépcső újjáépítésére 3,5 milliárdot szánnak,
  • 400 millióból a Táncsics-börtönt újítják fel.

 L. Simon László elmondta, hogy 

"ellenakciók is kezdenek kibontakozni, vannak, akik szerint szégyenteljes dolog a Palota felújítása. A kormány célja ezzel szemben az, hogy  a magyar nemzeti múlt jeles épületegyüttesének felújítása mindenki számára közös üggyé váljon."

A államtitkár szerin a Palota nagy részének a jövőben is kulturális funkciókat szánnak, számolnak azonban állami reprezentációs feladatokkal is, de hozzátette, hogy

 "eszünk ágában sincsen a Horthy által az F épületben állami reprezentáció céljára használt tereket ismét ilyen célokra hasznosítani."

Inkább a Palota dunai szárnyának nagyszabású terei láthatnának el protokoll feladatokat a műemléki rekonstrukció után, elsősorban azonban a turisták látogatják majd ezt az épületrészt is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.