Sikeres a világ első péniszátültetése

Egészségügy
2015 március 13., 15:33
comments 126

A kilencórás műtétet Dél-Afrikában, Fokvárosban hajtották végre még decemberben. A országban sokan várnak reményt ettől a megoldást, mivel a félresikerült tradicionális körülmetéléseknek számos áldozata akadt.

Most egy 21 éves páciens (akinek nevét nem hozták nyilvánosságra) kapott új péniszt, miután az eredetit három éve egy elbaltázott körülmetélés után amputálni kellett. Az orvosok arra számítottak, hogy új pénisznek két év kell, hogy minden funkciója működjön, de ehhez képest már négy hónap elég volt, ezért mostanra az orvoscsapat sikeresnek ítélte a műtétet. Amit öt évnyi tervezés előzött meg.

Az orvoscsapatot vezető Andre van der Merwe is nagyon meglepődött a gyors felépülésen, szerinte komoly áttörést sikerült elérniük.

Hasonló műtéttel már egyszer próbálkoztak korábban, de a mostani az első sikeres transzplantáció. A becslések szerint 250 hasonló átültetés jöhet majd évente az országban.

A mostani átültetésnek az első sikeres arcátültetés nyitotta meg az utat, ugyanazt a műtéti technológiát alkalmazták most is a vérerek és az idegek összekapcsolására. (SKY)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.