De kár, hogy nem tudok törökül és nincs török tévéelőfizetés itt a szerkesztőségben

Média
2015 március 15., 15:07

Mert akkor nézhetném a török köztévét – a TRT Türk csatornát –, ami az MTI szerint magyar napot tart ma. Feltűnik a török képernyőkön Bogányi Gergely, az MNB-s pénzből épülő csodazongora ötletgazdája is! De ennél is durvább a dolog.

Idézet az MTI nagyon-nagyon hosszú híréből:

"A délutáni adásban a török nézők egyebek mellett információkat tudhattak meg a két ország közötti történelmi és modern kori kapcsolatokról, azokról, akik e kapcsolatok fejlődéséhez hozzájárultak, a magyar és a török nép közötti hasonlóságokról és különbségekről, továbbá beszámolót láthattak a tavalyi török napról a magyar közmédiában. A műsorban arról is szó esett, hogy a magyarok miként vélekednek az oszmán időkről. Bemutatták a magyarországi török és a törökországi magyar kulturális intézményeket, valamint téma lesz a modern Magyarország, az oktatás, a tudomány és a kultúra jelenlegi helyzete. Kitértek a gazdasági együttműködésre és a két ország médiája közötti kapcsolatokra."

Sőt:

"A műsorban levetítették Ahmet Davutoglu török miniszterelnök üzenetét, amelyben a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, és a török-magyar barátság jelentőségét hangsúlyozta. Később bemutatták Orbán Viktor üzenetét is, amelyben a kormányfő felidézte, hogy annak idején, az elbukott szabadságharcokat követően a törökök befogadták II. Rákóczi Ferencet és Kossuth Lajost. A miniszterelnök köszönetet mondott a törököknek, amiért máig ápolják a magyar szabadságharcosok emlékét.

Az MTVA korábban megállapodást kötött a török TRT közmédiával, hogy a két ország nézői jobban megismerjék egymást. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az együttműködési szerződés megkötésekor azt mondta: a törökök azt gondolják, hogy a magyarok és a törökök között egyfajta lelki közösség van, erre alapozva kötötték meg a megállapodást, és fontos, az hogy a magyarok ne csak a régi Törökországot ismerjék meg, ahogy a tanulmányaikból annak idején megismerték, hanem a mai Törökországot is."

Őrület.

Én a magam részéről sem a 150 éves török megszállást nem bocsájtom meg, sem annak nem örülök, a gőzerővel a puha diktatúra felé haladó Törökországgal haverkodjunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.