Pia vagy fű? A gyermekorvos válaszol

Egészségügy
2015 március 16., 19:12
comments 369

„Ha megkédrdeznék tőlem, hogy minek örülnék jobban, hogy a gyermekem iszik vagy füvezik, a válaszom természetesen az volna, hogy egyiknek sem. De ha nagyon választanom kéne, akkor a marihuánát választanám” – írja a New York Timesban megjelent publicisztikájában Aaron E. Carroll, az Indianai Egyetem Orvostudományi Karának gyermekgyógyász-professzora.

Hogy miért?

Carroll gyakorló szülőként és orvosként nem könnyen adta meg magát, tanulmányok sokaságát olvasta át, mielőtt erre jutott volna.

Abból indult ki, hogy a marihuánát igazán könnyű lenne démonizálni. Az agyról készült felvételek szerint tartós változásokat okozhat az agyban. Növelheti a pszichózis, vagy akár a rák kockázatát is, bár ez utóbbit egyre több kutatás cáfolja, az előbbi pedig akár abból is adódhat, hogy a pszichózisra eleve hajlamosabbak nyitottabbak lehetnek a marihuánafogyasztásra is.

És különben is, ha ezeket a veszélyeket az alkohol veszélyeivel állítjuk párhuzamba, máris változik az összkép.

A drogok és a bűn

A marihuána fogyasztása még mindig illegális az amerikai államok többségében is, pláne a világban. De a marihuána és a bűnözés kapcsolata ki is merül abban, hogy a birtoklás és fogyasztás önmagában bűncselekmény.

Az alkoholfogyasztás csak bizonyos életkor alatt az. Mégis, az alkohol sokkal több bűncselekményért felelős: az amerikai Alkoholizmus és Drogfüggőség Nemzeti Tanácsa tanulmánya szerint az összes erőszakos bűncselekmény 40, a nemi erőszakok 37, a bántalmazások 27 százalékában játszik szerepet.

Csak 1995-ben 460 ezer alkoholizálásból fakadó erőszakos esetet jelentettek az amerikai egyetemisták.

Ezzel szemben egy 2014-es tanulmány szerint, amiben a marihuánafogyasztás és a családon belüli erőszak viszonyát vizsgálták, arra jutottak, hogy a marihuánafogyasztó házaspároknál alacsonyabb volt a családon belüli erőszak aránya - mi több, a marihuánafogyasztó férfiak bizonyultak a legkevésbé erőszakosaknak.

Iszik, szív, vezet

Betépve vezetni veszélyes, legalábbis veszélyesebb, mint józanon vezetni. Egy 2013-as tanulmány szerint a szívás 83 százalékkal növeli a halálos balesetek esélyét. Ez rettentően soknak tűnik, de ha az alkoholfogyasztást is hozzávették, akkor már

2200 százalékkal nőtt a halálos balesetek veszélye.

Egy még frissebb tanulmány szerint a már kimutatható mennyiségű THC egyáltalán nem befolyásolta a balesetek kockázatát, ezzel szemben már 0,05 százalékos véralkoholszint is 575 százalékkal növelte a balesetek esélyét.

Hosszútávú kockázatok

Míg az egyetemi éveik alatt marihuánát használók 9 százalékánál alakul ki függőség, az alkoholfogyasztóknál ugyanez az arány már 20 százalék. Ráadásul míg több - például egy 45 ezres mintán végzett svédországi, vagy egy 65 ezer fős mintán végzett amerikai - kutatás szerint a marihuánahasználat nem befolyásolja a halandóságot, az alkoholfogyasztás csak az Egyesült Államokban évi nyolcvanezer halálos áldozatot szed. Ezek nagyjából feléért a binge drinking felel, vagyis az a gyakorlat, hogy egy este négy-ötnél több pohárral isznak. Az amerikai 18-24 évesek 28 százaléka iszik így. (Via The New York Times. Címlapkép: Ian Bartholomew / Flickr CC BY-NC-SA 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.