Az adatvédelmi hatóság szerint törvénysértő a ProvokátorFigyelő

bűnügy
2015 március 19., 10:59
comments 162

A Fidelitas tegnap bejelentett, néhány óra után lekapcsolt ProvokátorFigyelője – ami már az induláskor rossz embereket talált meg – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szerint ugyanúgy jogi aggályokat vet fel, mint az MSZP 2006-os hasonló kezdeményezése.

„Amikor a hatóság kialakította az álláspontját a provokátorfigyelővel kapcsolatban, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy már előzmények után tettük, hiszen 2006-ban az MSZP vezetése ugyanúgy kiadta a felhívást az aktivistáinak, hogy fotózzák le azokat, akik az MSZP miniszterelnök-jelöltjét kifütyülik a választási nagygyűléseken. Akkor azzal vádoltak, hogy politikai jellegű döntést hoztam, most pedig az MSZP ugyanazon vagy hasonló tevékenységet mélységesen elítéli. Ebben az esetben is jó lenne egységes mércével mérni. Tehát az álláspontunkat nem most alakítottuk ki.”

A Facebook-oldal leállásával kapcsolatban Böröcz László, a Fidelitas vezetője azt mondta: bízik benne, hogy a Facebook visszaállítja majd az oldalt, mert nem éltek vissza személyes adatokkal. Arra az esetre ugyanakkor, ha nem így történne, közölte: „nyilvánvalóan meg fogjuk találni azt a felületet, ahol ezt ki tudjuk rakni”.

Böröcz szerint a kezdeményezés célja annak megelőzése, hogy „a baloldali pártok civil köntösbe bújva tönkretegyenek” bármilyen ünnepséget, és „mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni” mások rendezvényét, aki pedig „provokátorokat ismer fel”, küldje el nekik a nevüket, képüket.

(A „provokátor” egyébként nem az, amire a Fidelitas gondol, hanem az, aki egy békés tábor tagjának kiadva magát vitát, összetűzést idéz elő, vagy bujtogat.) (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.