Egy Tesco sem kapott kivételt, de van olyan üzletlánc, aminek 500 boltja maradhat nyitva vasárnaponként

gazdaság
2015 március 20., 14:42
comments 373
  • Most vasárnap, március 22-én már a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt nem nyithat ki a boltok döntő többsége.
  • Ennek elég változatos negatív következményei lesznek.
  • Lesznek dolgozók, akik elveszítik az állásukat, lesznek, akik kevesebb pénzt fognak keresni, és persze mindenki szívni fog, aki vasárnap akart volna bevásárolni.
  • Az NGM még 2011-ben 50 milliárdos költségvetési bukót számolt a bevezetésre. Igaz, ezt ma már nem találják. 
  • Megpróbáltul felmérni, hogy a legnagyobb élelmiszerláncok boltjai közül hány maradhat nyitva.

Az elmúlt hetekben két hosszú cikkben is találgattuk, hogy mi vitte rá a kormány a kötelező vasárnapi zárva tartás bevezetésére. Kasnyik Marci szerint vásárlás helyett takarékoskodásra, azon belül is állampapír vásárlásra akarják rávenni az embereket, és a kötelező vasárnapi boltbezárások is segíthetnek ebben. Sarkadi kolléga ezzel szemben azt írta, hogy csak meg akarták mutatni az államhatalom gyakorlói, hogy azt nyomnak le az emberek torkán, amit akarnak, úgy befolyásolják az életüket, ahogy nekik tetszik.

Bármelyik megfejtés a helyes, az emberek nagy többségének nem egyáltalán nem tetszik, hogy az állam megpróbálja megmondani nekik, hogy mit nem csinálhatnak vasárnaponként. Az Ipsos felmérése szerint 64 százalék azt szeretné, hogy maradhassanak nyitva az üzletek, gyakorlatilag nincs olyan társadalmi csoport, aki szerint jó, hogy az állam megtiltja a vasárnapi bevásárlást.

Már most biztosan lehet tudni, hogy lesznek (voltak) elbocsátások, fizetéscsökkentések az új szabályok miatt. A Népszabadság idéz egy 2011-es NGM tanulmányból, ami évi 50 milliárdos költségvetési bukót jósol, ha megtiltja a kormány, hogy a boltok vasárnap nyitva tartsanak. Pénteken az NGM államtitkára a köztévében szemrebbenés nélkül azt mondta, hogy nem tud ilyen számításról.

A vasárnapi zárva tartást előíró törvényben fel van sorolva néhány kivétel, hogy mikor maradhat mégis nyitva egy-egy bolt. Például ha repülőtéren, vagy pályaudvaron működik, vagy akkor, ha 200 négyzetméternél nem nagyobb az üzlethelyiség, és mondjuk családi vállalkozásban működik a közért, ahol az eladó egyben tulajdonos is.

A szabályozás néha elég fura helyzeteket teremt. A Fény utcai piacon működő CBA például mostantól tovább lesz nyitva vasárnaponként, mint mielőtt a kormány megvédte a dolgozókat a hétvégi munkától.

Ezért is próbáltuk feltérképezni, hogy a legnagyobb élelmiszert forgalmazó üzletláncok közül melyiknél hány "kivételezett" üzlet lesz. Eddig a következők derültek ki:

  • A Tesco 209 áruháza közül 0 maradhat nyitva vasárnaponként.
  • Az Auchan 19 áruháza közül 0 maradhat nyitva vasárnaponként.
  • A Lidl 163 áruháza közül 3 maradhat nyitva vasárnaponként, mert világörökségi területen található. Ez a kivétel valószínűleg hamarosan megszűnik.
  • A Spar 392 áruháza közül 9 maradhat nyitva vasárnaponként, 1 repülőtéren található, 1 piac közelében, 7 pedig azért, mert világörökségi területen van. Ez utóbbi kivétel valószínűleg hamarosan megszűnik. (Egyes OMV benzinkutakon a Spar csak beszállító, nem tulajdonos vagy üzemeltető, ezért azokat nem számoljuk ide. A benzinkutak egységesen vasárnap is nyitva maradhatnak.)
  • A Penny Market ~200 üzlete közül 0 maradhat nyitva vasárnaponként.
  • A Reál ~2100 üzlete közül 500 maradhat nyitva vasárnaponként, mert ezek jóval 200 négyzetméter alatti kis boltok, amiket eddig is családi vállalkozásban, a tulajdonosok üzemeltettek.
  • A G-Roby 6 ütelet közül 0 maradhat nyitva vasárnaponként.
  • A Roni-Mana hálózat 25 boltjából 9 maradhat nyitva éjjel-nappal, mert világörökségi területen található. Ez a kivétel valószínűleg hamarosan megszűnik.
  • A Coopnál 20-án pénteken azt mondták, hogy a bizonytalan szabályozás miatt még nem tudják megmondani, hogy hány boltjuk maradhat nyitva vasárnaponként.
  • A CBA-nál azt mondták, hogy bizonytalan szabályozás miatt még nem tudják megmondani, hogy hány boltjuk maradhat nyitva vasárnaponként. A honlapjukon található boltkereső szerint rengeteg, de ott biztosan szerepelnek vasárnap nyitva tartóként olyan üzletek is, ami a bolt saját oldala szerint zárva lesz.
  • Az Aldi egyáltalán nem válaszolt a megkeresésünkre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.