Drámai háziorvoshiánnyal számol 2025-re a minisztérium

Egyéb
2015 március 22., 09:02
comments 224

Tíz éven belül megfeleződhet a háziorvosok száma az Emberi Erőforrások Minisztériumának "Egészséges Magyarország 2014-2020" Egészségügyi Ágazati Stratégia című, egyelőre nem véglegesített tanulmánya szerint.

A Blikk birtokába került tervezetben azzal számolnak, hogy a jelenlegi nagyjából 6500 fős háziorvos-állomány "várható természetes fogyása" a következő tíz évben 4000 fő lesz, miközben csak nyolcszáz új háziorvos megjelenésével számolnak.

Vagyis a minisztérium számításai szerint 2025-ben összesen 3300 háziorvos látja majd el azt a munkát, amit most 6500, pedig az ország észak-keleti részén, illetve Tolnában, Somogyban és Baranyában több körzetben már most jelentős, 20 százalékot meghaladó az orvoshiány.

"Már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő ellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-re a tizenötszörösére nőhet" - mondta Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke.

A háziorvosok mellett általában is hiány van orvosokból - a kiöregedés mellett az elvándorlás is sújtja a szakmát. Míg a szomszédos Ausztriában százezer lakosra 480 orvos jut, de még Szlovákiában is 318,

Magyarországon csak 240.

Az EU tagállamai közül csak Romániában és Lengyelországban rosszabb a százezer lakosra jutó orvosok aránya. (Via Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.