Az ügyészség szerint nem baj, hogy az ügyészség hagyta Tarsolyéknak, hogy kiürítsék a céget

bűnügy
2015 március 28., 12:53
comments 283

Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem késlekedett az eljárással a Quaestor-ügyben

- közölte a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője szombaton az MTI-vel. Az ügyészség többek között a Quaestor károsultjainak kérdéseire válaszolt.

A megalapozott gyanú közlése után huszonnégy óra alatt harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és több nagy értékű ingóságot foglalt le a rendőrség, mondta az ügyészség szóvivője.

Az ügyészség szerint a következőképpen történtek a dolgok: Quaestor-ügyben a jegybank március 10-ei feljelentése nyomán másnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el, a nemzeti bank pedig felügyeleti biztost rendelt "a céghez". (Érdekes, mert "a cég" ebben az esetben a Quaestor Értékpapírkereskedelmi Zrt., a csoport többi részénél egyébként szabadon intézkedhettek Tarsolyék – az ügyészség mintha nem venne erről tudomást.)

A szóvivő szerint a nyomozás a kezdettől a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik, kiemelt ügyként kezelik a brókerügyeket.

A nyomozó hatóság már a nyomozás elrendelését követő napon házkutatást tartott a cégnél, ahol nagy mennyiségű iratot és elektronikus adathordozót foglalt le, mondta az ügyészség szóvivője. A rendőröknek - egyebek mellett - mintegy százötven cég számláját kellett átvizsgálniuk a vagyon elleni bűncselekmény megalapozott gyanújának tisztázásához.

A hasonló bonyolultságú gazdasági büntetőügyeknél egyébként is sokkal gyorsabbak voltak a szóvivő szerint.

Hiába akartak volna hamarabb lépni, állítja az ügyészség, a jogszabályok sem a nyomozást folytató rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem teszik lehetővé a megalapozott gyanú közlése előtt az üggyel kapcsolatba hozható emberek vagyonának zárolását. Ezzel együtt a megalapozott gyanú soron kívüli közlése után ugyanakkor azonnal megkezdte a nyomozó hatóság - a Buda-Cash-ügyhöz hasonlóan - a vagyon biztosításához kapcsolódó intézkedéseket. Egy nap alatt lefoglaltak harminc ingatlant, több mint harminc cégtulajdon-részt és nagy értékű ingóságokat.

Az, hogy Tarsolyék átalakították a céget, az ügyészség szerint alátámasztotta a megalapozott gyanút, ilyen körülményként értékelték.

Az ügyészség tehát a nyomozásfelügyeleti tevékenységét teljes mértékben a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően alkalmazta, és időben teljesítette ebből fakadó kötelezettségeit, állítja az ügyészség.

(MTI.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.